Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

RUČAK NA BRZINU: Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom

Recept za grčku pileću supu sa pirinčem i limunom

0

Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom – Ovu supu u Grčkoj nazivaju Avgolemono supa. Predstavlja sjajno toplo predjelo.

Sa dodatkom zelene ili grčke salate, čini lep izbor za večeru. Ima bogatu teksturu, zahvaljujući pilećem mesu i pirinču, a posebnu sjajnu aromu dodaje limun.

Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom - Recepti i Kuvar online
Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom – Recepti i Kuvar online
Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom – Recepti i Kuvar online

Grčka pileća supa sa pirinčem i limunom - Ovu supu u Grčkoj nazivaju Avgolemono supa. Predstavlja sjajno toplo predjelo.
Obrok Predjelo, Ručak, Večera
Kuhinja Grčka
Vreme pripreme 20 minutes
Termicka obrada 1 hour 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour 50 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 1,2 kg pile
  • 1 komad šargarepa veća
  • 1 komad crni luk
  • 2 grančica mediteranski celer
  • 1/2 veza peršun
  • 2 kašičice morska so
  • 2 litra voda
  • 3 komada jaja
  • 2 komada sok od limuna
  • 3 šoljice pirinac
  • biber malo

Uputstvo za pripremu

  1. Piletinu očistiti (odstraniti iznutrice i vrat), dobro oprati, i staviti da se ocedi na papirni ubrus. Iseći na manje komade.
  2. Šargarepu oprati i iseckati na kolutove. Luk očistiti i oprati i sitno iseckati. Celer oprati i iseckati na sitne kolutove.
  3. Piletinu, šargarepu, luk i celer staviti u veliki lonac. Dodajte 2 litra vode. Pustite da provri. Nakon 10 minuta, pokupite sa vrha belu penu, koja se pojavi. Pustite da se kuva još oko 1 sat.
  4. Izvadite piletinu iz supe. Odvojite meso od kostiju i isecite na veličinu zalogaja, ili manje. Procedite povrće, tako da u loncu ostane samo supa. Kuvano povrće možete iskoristiti za neki drugi recept, jer nam više neće trebati.
  5. Ukoliko se pojavi, skinite masnoću sa supe. Ako imate vremena, da ostavite supu da se ohladi, to ćete lakše uraditi, jer će se masnoća odvojiti na vrhu (pogotovu ako ostavite supu, preko noći u frižideru).
  6. Očistite, operite i skuvajte pirinač.
  7. Supu staviti na vatru, da se zagreje. Skloniti sa vatre. U posudi za mućenje, umutiti jaja i sok od limuna, sve dok masa ne bude kremasta. Dodajte krem od jaja i limun u toplu supu, lagano mešajući (supu možete i podgrevati na slaboj vatri, ali ne sme biti jako vruća, ili da provri, jer će se jaja "usiriti"). Dodajte so i biber po ukusu.
  8. Servira se toplo, u zagrejane tanjire (ili činije). Na dno svakog tanjira stavite po 1 šolju kuvanog pirinča. Prelijete supom. Na masu stavite odozgo, u svaki tanjir, pilećeg mesa. Ukrasite listovima svežeg peršuna. Pored tanjira možete staviti i kriške limuna, kao ukras.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.