Grejpfrut ili kako očistiti kupatilo od kamenca i naslaga sapuna ili napraviti masku za lice by Marijana Primc Anastasijević | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2

 

grejp-by-Marijana-Primc-Anastasijevic-recepti-i-kuvar-online-02Verujemo da svi znate nutritivne vrednosti grejpfruta, zabranjenog voća sa Barbadosa.  Izuzetno zdrav za podizanje imuniteta u ovim prolećnim danima, kao i odlična pomoć pri rešavanju viška kilograma. Sa jednom čašom svežeg soka ili jednim komadom grejpfruta (grejpa) obradujte vaš organizam svakog jutra pre jela.

Ali, da li ste znali da grejpfrut može da vam pomogne i u održavanju higijene u kući?

Ovo Barbadosko voće može zameniti neke hemikalije koje se koristite za skidanje naslaga kamenaca i sapuna u kupatilu ili kuhinji.

Evo kako: isecite grejpfrut na pola i pokrite tu polovinu sa što više soli. So pospite i po lavabou ili kadi u kupatilu i krenite da sa vašom “posoljenom” polovinom trljate keramičke površine pritiskajući lagano grejfrut da bi ispuštao sok. Po završenom “pranju”, isperite mlakom vodom oprane površine. Dobiće čisto i veoma mirisno kupatilo. Ovo preporučujem svima koji imaju malu decu u kući.

Drugu polovinu možete iskoristiti za pranje sudopere u kuhinji, ili je je jednostavno iscediti i popiti.

Kad smo očistili kupatilo, možemo se posvetiti i sebi.

Sok od grejpfruita možemo iskoristiti i za pravljenje maske za čišćenje kože lica (odmašćuje kožu, zatvara pore i pomaže da se zategnu manje bore).

Potrebno nam je:

*sok od jednog grejpfruta

*pola čaše ovsenih pahuljica

*jedna kašika meda (bagremovog, a može da posluži i livadski).

Sve umešajte dobro, nanesite četkicom u tankom sloju, ostavite desetak minuta i isperite mlakom vodom. Osećaj je baš dobar. Koža je mekša, glatka i lepo miriše.

Preporučujem da isprobate i jedno i drugo. Ja grejpfrut koristim redovno kao okrepljući napitak, a veoma često mi posluži i kao sredstvo za čišćenje kuće i kože lica.

Marijana Primc Anastasijević

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!