Grožđe u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Grožđe u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Image courtesy of [by rakratchada torsap] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Za grožđe kažu da je bogato vitaminima i mineralima koji pomažu zdravlje vašeg srca i štite od “lošeg” hloresterola. Takođe, grožđe je bogato antioksidansima, pogotovo crveno ili tamno grožđe. Iako ova svoja dejstva dostiže kroz procesiuranje u vino – vino kao i svaki drugi alkohol se nikako ne sme davati bebama, čak ni u vidu babskih saveta: mazanje hladnog vina na desni bebe.

Grožđe u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Grožđe u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Image courtesy of [by rakratchada torsap] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Kada uvesti grožđe bebama?

Iako neki počnu sa uvođenjem grožđa u periodu od 6meseci, ipak se savetuje da se sa njegovim uvođenjem sačeka između 8. i 10. meseca bebinog života. Grožđe ne predstavlja toliko rizik od alergija, koliko je rizik od gušenja, naročito ako ga ne pripremite pravilno pre nego što date bebi.

Savetuje se da nikada bebi ne dajete celo zrno jer se tako može ugušuti. Najbolje je oljuštiti ga i izblendirati, iako sama ljuska sadrži najviše antioksidansa. Pre 10og meseca preporučuje da se pravi pire od oljuštenog grožđa u mešavini sa drugom hranom ili posle 10og meseca da se iseče na komadiće ili na četvrtine ili na polovine, ali uzdužne – nikada poprečne, jer će ih tako beba lakše progutati. Sa novim izumom bezbedne hranilice za bebu, možete ohladiti grožđe pa staviti u hranilicu.

Koje gožđe davati bebama?

Grožđe je jedno od onih voća koje se prska pesticidima, pa vam savetujem ili da uzimate od nekog poznatog za koga znate šta koristi ili da probate da nađete organsko, kada je to moguće. Treba kupovati neposredno pre jela, do najkasnije par dana unapred, jer zbog svoje tanke ljuske ono je podložno promenama.

Kada birate grožđe za bebu, birajte ono koje nije nagnječeno, udareno ili ima mrlje po sebi, kao i sorte koje ne sadrže koštice. Kažu da ono koje se uvozi iz Južne i Latino Amerike treba izbegavati jer još uvek koriste pesticide koji su u drugim zemljama zabranjeni.

Vrednosti grožđa?

Grožđe je bogato vitaminom A, C, B1, B2, niacinom i folnom kiselinom, kao i magenzijumom, kalcijumom i gvožđem.

Šta mogu da mešam sa grožđem?

Grožđe odlično ide sa:

  • Avokadom
  • Borovnicama
  • Breskvama
  • Kruškama
  • Šargarepom
  • Tikvicima i žutim tikvama
  • Slatkim crvenim krompirom
  • Piletinom
  • Jogurtom

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!