Hleb sa bundevom.
Hleb sa bundevom, sastojci za testo sa bundevom:
- 200 g brašna,
- 125 g pirea od bundeve,
- pola kašičice šećera,
- 1 jaje,
- 1 kašičica soli,
- pola kesice suvog kvasca (5g)
- 50 g otopljenog i ohlađenog margarina.
Hleb sa bundevom, sastojci za obično testo:
- 250 g brašna,
- 5 g suvog kvasca,
- pola kašičice šećera,
- kašičica soli,
- 1 jaje,
- 50 g otopljenog i ohlađenog margarina i
- mlake vode po potrebi.
Za premazivanje:
- 1 jaje.
Hleb sa bundevom, priprema:
- Prvo zamesiti testo sa bundevom.
- U vanglicu staviti pire od bundeve, pa dodati šećer, so, margarin, jaje, kvasac, i sve dobro sjediniti. Ako je testo suviše mekano, dodajte još brašna, ja sam dodavala još brašna. Količina brašna zavisi od vlažnosti pirea od bundeve.
- Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
- Isto uradite i sa običnim testom i ostaviti da naraste.
- U vanglicu stavite brašno, šečer, so, jaje, kvasac, margarin, pa dodajte mlaku vodu i sve dobro umesite.
- Prekrijte providnom folijom i ostavite da naraste.
- Prvo rastanjiti testo sa bundevom u pravougaonik (pobrašnjavite radnu površinu, inače će se testo lepiti), debljine oko pola cm, onda rastanjiti obično testo.
- Četkicom premazati testo od bundeve sa vodom i preklopiti sa rastanjenim običnim testom. Urolati.
- Olučasti kalup obložite papirom za pečenje, prebacite testo i ostavite oko pola sata da raste.
- Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali malo vode, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta.
- Dužina pečenja zavisi od šporeta. Drvenim štapićem proverite da li je pečeno testo, ako se ne lepi za štapić, pečeno je.
Uživajte u svakom zalogaju to vam želi Baćkova kuhinja!
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!