Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković

2

[pro_ad_display_adzone id=“11391″ corner_curl=“1″ corner_animate=“1″]
Hleb sa Hilandara kruži u svetu. Po verovanju donosi sreću celoj porodici u kojoj se mesi. Ovaj hleb se mesi samo jednom u životu a može da se jede neograničeno.

Testo se deli na četiri dela, jedan deo se zadržava za sebe a ostala tri delite voljenim osobama. Pečen hleb se ne iznosi iz kuće samo se služi gostima. Testo za ovaj hleb sam dobila od najbolje drugarice iz najranijeg detinjstva. Testo ne sme da dođe u dodir sa gvožđem, već se čuva u staklenoj ili porcelanskoj posudi na hladnom mestu ili frižideru. Pečen hleb se ne čuva u frižideru.

Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online
Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online

Hleb sa Hilandara kruži u svetu. Po verovanju donosi sreću celoj porodici u kojoj se mesi. Ovaj hleb se mesi samo jednom u životu a može da se jede neograničeno.
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 7 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 34 minutes
Broj osoba 4 tanjira

Sastojci

  • 500 gr. šećera
  • 0,5 dl. mleka
  • 500 gr. brašna
  • 250 gr. brašna
  • 2,5 dl. ulja
  • 3 komada jabuke rendane
  • 0,5 kesice praška za pecivo
  • 0,5 kesice sode bikarbone
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 2 šake oraha seckanih
  • 100 gr. čokolade za kuvanje

Uputstvo za pripremu

  1. Ponedeljak: testu koje si dobio dodati 250g. šećera ne mešati.
  2. Utorak: dodati 2,5 dl. mleka, promešati.
  3. Sreda: dodati 250g. brašna, ne mešati.
  4. Četvrtak: testo promešati ujutru, u podne i uveče.
  5. Petak: dodati 250 g. brašna, 250 g. šećera, 2,5 dl. mleka, promešati.
  6. Subota: promešati i podeliti na četri dela. Tri dela se stavljaju u plastične posude sa poklopcem i podele se u toku subote i nedelje.
  7. Nedelja: u četvrti deo koji se zadržava za sebe dodaje se 250g. brašna, 2,5dl. ulja.
  8. 3 jajeta, rendane jabuke, čokoladu po ukusu, vanil šećer, sodu bikarbonu, cimet, prašak za pecivo, 2 šake seckanih oraha, suvog grožđa i sve dobro izmešati. Sipati testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 min.
    Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
  9. Uz testo šalješ i recept. Ako vam niko nije ponudio testo možete biti prvi i početi sa mešenjem i širiti dalje. Srećno!
    Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

2 Komentara
  1. Tzv „Hleb sa Hilandara“ nema nikakve veze sa Hilandarom, rec je o prevari…ko stoji iza toga ne zna se, ali verujem da je i gospodja Ljiljana prevarena kao i mnogi drugi. Opsirnije pogledajte na blogu http://svetogorac.blogspot.rs/2016/12/blog-post_27.html

    Autor knjige „Svetogorski kuvar“

  2. Nikola kaže

    Izvinjavam se ali moram da Vam skrenem pažnju na ovaj tekst objavljen na sajtu Srpske pravoslavne crkve u januaru 2004. godine, citiran od tada u dnevnoj štampi 3-4 puta, od toga poslednji put 2010. čini mi se:

    http://www.spc.rs/sr/hleb_sa_ukusom_prevare

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.