Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković

Hleb sa Hilandara kruži u svetu. Po verovanju donosi sreću celoj porodici u kojoj se mesi. Ovaj hleb se mesi samo jednom u životu a može da se jede neograničeno.

Testo se deli na četiri dela, jedan deo se zadržava za sebe a ostala tri delite voljenim osobama. Pečen hleb se ne iznosi iz kuće samo se služi gostima. Testo za ovaj hleb sam dobila od najbolje drugarice iz najranijeg detinjstva. Testo ne sme da dođe u dodir sa gvožđem, već se čuva u staklenoj ili porcelanskoj posudi na hladnom mestu ili frižideru. Pečen hleb se ne čuva u frižideru.

Hleb sa Hilandara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online

Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online

Hleb sa Hilandara kruži u svetu. Po verovanju donosi sreću celoj porodici u kojoj se mesi. Ovaj hleb se mesi samo jednom u životu a može da se jede neograničeno.

  • 500 gr. šećera
  • 0,5 dl. mleka
  • 500 gr. brašna
  • 250 gr. brašna
  • 2,5 dl. ulja
  • 3 komada jabuke (rendane)
  • 0,5 kesice praška za pecivo
  • 0,5 kesice sode bikarbone
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 2 šake oraha (seckanih)
  • 100 gr. čokolade za kuvanje
  1. Ponedeljak: testu koje si dobio dodati 250g. šećera ne mešati.
  2. Utorak: dodati 2,5 dl. mleka, promešati.
  3. Sreda: dodati 250g. brašna, ne mešati.
  4. Četvrtak: testo promešati ujutru, u podne i uveče.
  5. Petak: dodati 250 g. brašna, 250 g. šećera, 2,5 dl. mleka, promešati.
  6. Subota: promešati i podeliti na četri dela. Tri dela se stavljaju u plastične posude sa poklopcem i podele se u toku subote i nedelje.
  7. Nedelja: u četvrti deo koji se zadržava za sebe dodaje se 250g. brašna, 2,5dl. ulja.
  8. 3 jajeta, rendane jabuke, čokoladu po ukusu, vanil šećer, sodu bikarbonu, cimet, prašak za pecivo, 2 šake seckanih oraha, suvog grožđa i sve dobro izmešati. Sipati testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 min.
  9. Uz testo šalješ i recept. Ako vam niko nije ponudio testo možete biti prvi i početi sa mešenjem i širiti dalje. Srećno!
Ljiljana Stanković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Hleb sa Hilandara – Ljiljana Stanković

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.