Hleb sa ljutim papričicama – ljute papričice, kao ukras u domu a po potrebi i dodatak raznim vrstama jela.
Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene, ljubičaste ili zelene boje. Zamislite na jednoj saksijskoj paprici sve te boje.
Veruje se da ova vrsta potiče iz Srednje i Južne Amerike, pripada porodici Solanaceae ili pomoćnica, i srodna je s jestivom paprikom, što znači da nije otrovna kako se nekada mislilo, ali je jako ljuta. Ima ljuti karakterističan ukus, za koji je zaslužan kapsaicin, koji je prirodni alkaloid i kog razne vrste paprika i feferona sadrže u različitim količinama. Koriste se za vrlo ljute umake, a kod nas su više poznate kao ukrasne biljke.
Ja sam začinila hleb sa dodatkom seckane paprike, videćemo kakav će biti.
Hleb sa ljutim papričicama, sastojci:
- 1 kockica kvasca,
- 2 kašičice soli,
- 1 kašičica šećera,
- 3 male ljute papričice,
- 1 kg brašna i
- mlaka voda.
Hleb sa ljutim papričicama, priprema:
- Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna, pa ostaviti da nadođe.
- U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, sitno seckane ljute papričice i so.
- Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte još brašna.
- Ostaviti testo da naraste.
- Premesite i stavite u tepsiju da još malo odmara.
- Peći hleb u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
- Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!