Hleb sa ljutim papričicama – Verica Poznanović

Hleb sa ljutim papričicama – ljute papričice, kao ukras u domu a po potrebi i dodatak raznim vrstama jela.

Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene, ljubičaste ili zelene boje. Zamislite na jednoj saksijskoj paprici sve te boje.

Veruje se da ova vrsta potiče iz Srednje i Južne Amerike, pripada porodici Solanaceae ili pomoćnica, i srodna je s jestivom paprikom, što znači da nije otrovna kako se nekada mislilo, ali je jako ljuta. Ima ljuti karakterističan ukus, za koji je zaslužan kapsaicin, koji je prirodni alkaloid i kog razne vrste paprika i feferona sadrže u različitim količinama. Koriste se za vrlo ljute umake, a kod nas su više poznate kao ukrasne biljke.

Ja sam začinila hleb sa dodatkom seckane paprike, videćemo kakav će biti.

Hleb sa ljutim papričicama, sastojci:

  • 1 kockica kvasca,
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 3 male ljute papričice,
  • 1 kg brašna i
  • mlaka voda.

Hleb sa ljutim papričicama, priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna, pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, sitno seckane ljute papričice i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte još brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite i stavite u tepsiju da još malo odmara.
  • Peći hleb u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Hleb sa ljutim papričicama – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.