Hleb sa ljutim papričicama – Verica Poznanović

0
229
Hleb sa ljutim papričicama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Hleb sa ljutim papričicama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Hleb sa ljutim papričicama – ljute papričice, kao ukras u domu a po potrebi i dodatak raznim vrstama jela.

Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene, ljubičaste ili zelene boje. Zamislite na jednoj saksijskoj paprici sve te boje.

Veruje se da ova vrsta potiče iz Srednje i Južne Amerike, pripada porodici Solanaceae ili pomoćnica, i srodna je s jestivom paprikom, što znači da nije otrovna kako se nekada mislilo, ali je jako ljuta. Ima ljuti karakterističan ukus, za koji je zaslužan kapsaicin, koji je prirodni alkaloid i kog razne vrste paprika i feferona sadrže u različitim količinama. Koriste se za vrlo ljute umake, a kod nas su više poznate kao ukrasne biljke.

Ja sam začinila hleb sa dodatkom seckane paprike, videćemo kakav će biti.

Hleb sa ljutim papričicama, sastojci:

  • 1 kockica kvasca,
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 3 male ljute papričice,
  • 1 kg brašna i
  • mlaka voda.

Hleb sa ljutim papričicama, priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna, pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, sitno seckane ljute papričice i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte još brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite i stavite u tepsiju da još malo odmara.
  • Peći hleb u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!