Hleb u obliku bundeve – Verica Poznanović

Hleb u obliku bundeve. Lipa, sveto drvo naših predaka, od čijeg drveta su se pravili kipovi božanstava i stvari koje se koriste u kući.

Poznata je i po tome što se od njenog meda pravila medovina, kao i da čuva od uroka i zlih sila, od udara groma, te zato danas u nekim krajevima Srbije, možemo videti grančice lipe ispod krova, kao zaštitu od groma.Kod starih Slovena, lipa je bila povezana sa boginjom ljubavi Ladom. Ja toliko volim opojni miris lipe. Lipa je drvo lepote.

Hleb u obliku bundeve, sastojci:

  • 800 g brašna,
  • 42 g svežeg kvasca,
  • 2 kašičice šećera,
  • soli po ukusu,
  • 400 g pirea od bundeve i
  • 300 ml vode.

Za premazivanje:

  • PONTI ACETO BALSAMICO DI MODENA

Balzamiko sirće iz Modene.
Specijalna vrsta sirćeta – dobijeno od grožđa, proizvedeno po proizvođačkoj specifikaciji.
Vinsko sirće, koncentrovani mošt od grožđa, karamel boja.

Hleb u obliku bundeve, priprema:

  • U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac (koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna).
  • Dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo.
  • Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.
  • Od testa napravite loptu i labavo je isprepletite kanapom da dobijete kao kriške na bundevi.
  • Celo testo sam premazala specijalnom vrstom sirćeta dobijenog od grožđa i to je testu pri pečenju dalo takvu boju.
  • Peteljku sam stavila od prave bundeve,
  • Stavila sam bundevu u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 50 -ak minuta da se peče, to jest dok lepo ne porumene.
  • Prohladite bundevu i pažljivo skinite kanap.

Uživajte u svakom zalogaju!

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Hleb u obliku bundeve – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.