Hrana koja umiruje anksioznost - Pixabay
Hrana koja umiruje anksioznost - Pixabay

Doktorka Uma Naido, ekspert za hranu, ali i psihologiju, nedavno je napisala članak o tome koliku moć ima hrana u lečenju anksioznosti.

Ona je objasnila da iako je zdrava dijeta s velikom količinom vode i niskim nivoom kofeina ključna, postoje određene namirnice koje možete da konzumirate ukoliko ste zainteresovani da na taj način lečite svoju
anksioznost (kroz ishranu).

Evo šta ona preporučuje:

  • sve što je prirodno bogato magnezijumom poput spanaća, blitve, pasulja, integralnih žitarica i oraha,
  • sve što je prirodno bogato cinkom kao što su ostrige, indijski orah, jetra, govedina i žumanca,
  • losos bogat omega-3 kiselinama,
  • hrana bogata probioticima (kiseli krastavčići, kiseli kupus i kefir),
  • špargla,
  • bilo šta bogato vitaminom B (avokado i bademi).

Dokazano je da sve ove namirnice kada se redovno konzumiraju umanjuju simptome anksioznosti.

Naravno, ovo stanje se ne može izlečiti ishranom i kod ozbiljnijih oblika anksioznosti neophodni su odgovarajući tretmani i pomoć profesionalaca.

Anksioznost je stanje koje se manifestuje osećajem teskobe, straha sve do panike, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir, kao i osećaj da će osoba “eksplodirati”. Najčešće je nemotivisana i nije vezana za objekt ili osobu.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!