Hrono džem - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hrono džem - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online

Hrono džem – razmišljala sam, ako se od chia semenki napravi tako lep puding, bez kuvanja i ičega, zašto ne bih to mogla da primenim na dzemove?

Drago mi je da sam poslušala samu sebe i dobila divan slatkiš za palačinke, torte i kolače, a može i ovako da se jede, kao puding, jer nema sećera, uopšte.

Ovo je bio samo eksperimentalni pokušaj, mada sam po logici zdravog razuma, znala da ce biti savršenog i ukusa i oblika. Džem je napravljen od samo dva sastojka: kupina i chia semenki.

Plod kupine se koristi u prehrani kao voće, a neizostavan je sastojak džemova, sokova, vina…

Hrono džem - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hrono džem – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Jadranka Blažić, blog Kuvajmo hronovski >>>

Zašto koristiti chia semenke?

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, klinite na link HRONO KUHINJA RECEPTI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Hrono džem – Jadranka Blažić

hrono dzem Jadranka Blazic recepti i kuvar online

Hrono džem – napravljen od samo dva sastojka: kupina i chia semenki. Savršen premaz za torte, palačinke i kolače.

  • 350 gr kupine (zrele)
  • 30 gr chia (semenke)
  1. Posto su kupine bile bas zrele, mogla sam samo da ih stavim uz koju kap vode da prokuvaju na nekih 10-15 minuta. Ipak sam ih stavila u blender da im razbijem semenke. Vec posle miksanja mi je delovalo da bi mogla odmah da ubacim chia semenke. Da, mogla sam bez problema, ali ne bih stigla danas da sve to potrosim, a moglo je vec sutra da pocne polako da plesnevi samo tako izmiksano.
  2. Stavila sam da vri od vremena kljucanja na slaboj vatri 15 minuta. Kada sam sklonila sa ringle ostavila sam da se prohladi ispod 40C i tek onda pomesala chia semenke. Narednih 1/2h sam jos nekoliko puta promesala da se sluz sa semenki bolje sjedini i smesa da bude gusca.
  3. Najiskrenije vam kazem da je fenomenalno. Secera nisam dodavala uopste jer su kupine bile zrele i slatke i fenomenalno su mirisale.
Na ovaj nacin mozete da spremite bilo koje zrelo voce. Jer ako voce nije dovoljno zrelo onda nema ni slast, a ni miris. Ovako pripremljen dzem morate cuvati u frizideru.