Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi

Humus, pasta koja dolazi sa Bliskog istoka, polako nalazi svoje mesto i u drugim kuhinjama sveta, pa i našoj.

Postoji bar jedan stav koji ujedinjuje sve nutricioniste, što su i svetska istraživanja pokazala: humus, bliskoistočni specijalitet od leblebija, izuzetno je zdravo jelo koje se uklapa u sve kuhinje i sve režime ishrane. Hrono, LCHF[1], bezglutenska ili veganska ishrana,  priprema svakodnevnih jela, domaćih specijaliteta i porodičnih gurmanluka – u svim ovim načinima ishrane može se koristiti humus što su, na druženju sa novinarima i blogerima “Volim humus”, pokazale blogerke Maja Petrović (@VitkiGurman) i Aleksandra Stefanović (@PorodicneGastronomije).

[1]  Ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata i većim unosom masti

Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi - Recepti i Kuvar online
Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi – Recepti i Kuvar online

Razgovarali smo sa Majom Petrović, autorom bloga vitkigurman.com. Maja koristi humus, ne baš preterano često. Kada ga sprema, pošto je neutralnog ukusa, humusu voli da doda malo ljutih začina i mlevene suve vrganje. Ovaj namaz nema previše ugljenih hidrata i preporučuje se svima.

Maja Petrović je tokom promocije spremala jedan sendvič na galeti, a galetu je spremila od brašna od semenki od bundeve. Humus je dodala i u testo i u namaz sa sendvič.

Galete sa namazom od slanine i humusom - Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi - Recepti i Kuvar online
Galete sa namazom od slanine i humusom – Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi – Recepti i Kuvar online

Aleksandra Stefanović, autor bloga porodicnegastronomije.com, spremala je bruskete sa pečenom bundevom i humusom, kao i njenu, specijalnu, verziju valdorf salate.

Bruskete sa bundevom i humusom - Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi - Recepti i Kuvar online
Bruskete sa bundevom i humusom – Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi – Recepti i Kuvar online

Humus je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se pravi od leblebija, limunovog soka, tahinija (susamove paste) i belog luka. Ovaj delikates postaje sve popularniji i na domaćim trpezama, a nutricionisti ga rado preporučuju jer je dobar pratilac svakog zdravog režima ishrane.

Na druženju koje je organizvala kompanija DTD Ribarstvo, proizvođač Ribella Hummusa, nutricionistkinja Milka Raičević istakla je da humus preporučuje trudnicama, dijabetičarima, sportistima, onima koji su na dijeti, a često i deci: „Sportistima, posebno zbog proteina i vlakana u leblebijama. Za dijabetičare humus je dobar izbor jer ima nizak glikemijski indeks. Takođe, humus je biljni izvor proteina, pa može predstavljati odličnu zamenu za meso”.

Česta zabluda je da se ovaj specijalitet koristi samo kao namaz uz hleb. Humus se koristi i kao preliv za salatu ili za pastu, kao dip, tj. umak, ili kao prilog uz meso i ribu.

Blogerke Maja Petrović i Aleksandra Stefanović pokazale su novinarima kako one kombinuju humus u pripremi namirnica. „Koristim ga kao zamenu za neke namaze, zato što je zdraviji od mlečnih namaza, ima bogat ukus i može dobro da se kombinuje“, rekla je Aleksandra Stefanović.

Kompanija DTD Ribarstvo je jedina u Srbiji koja industrijski proizvodi humus već četiri godine. „I u industrijskim uslovima moguće je proizvoditi zdrav proizvod. Humus koji mi pravimo ne sadrži aditive ni veštačke boje i, prema ispitivanjima Instituta za tehnologiju hrane, Ribella hummus sadrži značajnu količinu gvožđa, vitamina i minerala“, rekla je Ana Luković iz DTD Ribarstvo.

Ribella Hummus prisutan je i na tržištima Hrvatske, Makedonije a od nedavno i na tržištu Bosne i Hercegovine, gde je jedini zastupljeni proizvođač humusa.

DTD Ribarstvo najavljuje za sledeću godinu lansiranje novih i inovativnih proizvoda koji će obogatiti ponudu zdrave hrane na tržištima Srbije i regiona.

Promocija humusa, video izveštaj

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Humus pronašao svoje mesto na domaćoj trpezi

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.