I srce ima čulo mirisa - Srpska naučna televizija - Recepti i Kuvar online
I srce ima čulo mirisa - Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Srce ima čulo mirisa?

U studiji koja ukazuje da mirisi imaju daleko važniju ulogu u životu nego što se ranije verovalo, naučnici su otkrili da srce, krv, pluća i drugi organi u telu imaju iste receptore za miris koji postoje u nosu.

I srce ima čulo mirisa - Srpska naučna televizija - Recepti i Kuvar online
I srce ima čulo mirisa – Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Dr Piter Šieberl objasnio je da su naučnici smatrali da je samo nos imao mirisne receptore. Locirani na posebnim ćelijama u mirisnom epitelu u zadnjem delu nosa, mirisni receptori su „luke“ za vazdušna hemijska jedinjenja odgovorna za miris hrane i drugih supstanci. Ovi molekuli se povezuju sa receptorima, što izaziva lanac biohemijskih događaja koji se registruju u mozgu kao posebni mirisi. Ali otkriće mirisnih receptora na drugim, ne-mirisnim ćelijama potpuno je iznenađenje.

“Postoji sve više dokaza da i srce, pluća i mnogi drugi ne-mirisni organi imaju ove receptore. Kada se hrana pojede, njeni sastojci prelaze iz stomaka u krvotok, ali sada se otvara pitanje da li to znači da i srce “miriše” šta jedemo,” rekao je Šieberl.

Naučnici su nedavno otkrili da su primarne krvne ćelije izolovane iz krvi uzoraka privučene ka mirisnim molekulima odgovornim za proizvodnju određenog mirisa. Dr Šieberl je opisao jedan eksperiment u kom su naučnici na jednoj strani podeljene komore stavili mirisnu supstancu, a na drugoj strani krvne ćelije, što je uslovilo da se krvne ćelije kreću ka mirisu. “Kada su mirisne komponente unutar tela, nije jasno da li funkcionišu na isti način kao u nosu”, naveo je on. “Ali, na putu smo da saznamo.“ Od brojnih istraživanja koja se tiču identifikovanja komponenti hrane, mali broj njih je bio usmeren ka vezivanju tih komponenti sa percepcijom ukusa, dodao je on.

Izvor: Srpska Naučna Televizija

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!