Novaenergija.net intervju - I Vitki Gurman ide na Blogomaniju, a ti? - foto Novaenergija.net
Novaenergija.net intervju - I Vitki Gurman ide na Blogomaniju, a ti? - foto Novaenergija.net

Sa sajta Novaenergija.net prenosimo u celosti intervju sa Majom Petrović, autorom bloga Vitki Gurman.

Jedan od najpraćenijih blogova za hedoniste na ovim prostorima jeste Vitki gurman, čiji je autor Maja Petrović. Pored sadržaja o kulinarstvu, vrsti hrane i načinu pripremanja, na blogu možete pronaći i sadržaj o nutricionizmu, a Maja je poznata po zdravom životu i zdravoj ishrani i nedavno je izdala svoju prvu knjigu Gurmanske veze.

Novaenergija: Da li bi rekla da su svi blogeri pisci?

Tešku stvar me pitaš jer ja nikada ne koristim reči svi/sve/sva. Koristim reči: većina i neki.

Većina su pisci – neki su jako dobri i neki jako loši.

Ne čitam sve, pa ni većinu blogova. Nekada me ne zanimaju teme, a nekada ne mogu da stignem jer moram da čitam knjige i strane stručne blogove koji su mi potrebni za moje pisanje.

Na svojim počecima nisam bila dobar pisac – bila sam haotična. Ali sam znala svoju temu i volela je, izdržala i učila. Zainteresovani blogeri, koji žele da budu bolji i napreduju – nauče da pišu. Nauče još mnogo toga.

Neki ne uče da pišu, već se samo slikaju. Neki se malo slikaju i malo pišu, mada to što pišu niko ne čita. Neki napišu kilometarske, sjajne tekstove, pa ih niko ne čita jer su tek počeli… Ovo je promenljivo.

Novaenergija: Mnogi na Internetu pišu isključivo zbog sebe…

Da mi nije bila potrebna publika za ono što imam da kažem, ispričala bih sve to bunaru ili rupi u zemlji. Ne bih bacala pare na domen i hosting ?

Ne možeš da pišeš samo zbog sebe jer je osnovna ideja bloga da imaš poruku koju želiš da preneseš čitaocima, da želiš nešto da promeniš, uradiš… Što je čitanost veća, veća je i šansa da se ostvare ciljevi ili prenese ta poruka.

Ja tu moć, brzinu i masovnost prenošenja smislene, tačne, kvalitetne i dobre poruke zovem uticaj.

Razlikujem uticaj i popularnost, a malo je onih koji imaju oba. Popularnost bez uticaja je malo šuplja, pa ne pratim one koji su samo popularni. Ne drže mi pažnju.

Novaenergija: Blogeri apsolutno ne zarađuju nikakav novac, ali imaju mnoge povlastice: ručkove u restoranima, VIP mesta na koncertima, karte za prve redove u pozorištima…

Za većinu bude ono: nema pare, nema koncert, a ručak spremi sam(a). Za ostale – sve posle ali je tačno & sve pre ali je netačno. A neki napišemo knjigu, pa je onda sami izdamo i tu takođe (ne) bude para ?

Dosta se priča o zarađivanju preko blogova. Ja sam uvek bila pristalica one struje koja misli da to treba da se dešava, ali sam i neko ko smatra da plaćeni sadržaji moraju da budu označeni. Zato sam stavila cenovnik na blog, s tim što je u njemu jasno navedeno šta kod mene može i šta ne može.

Znam za blogove koji ne označavaju neki ili sav plaćeni sadržaj. Meni to nije OK, ali oni imaju pravo da na svom blogu donesu takvu odluku. U stvari, sve je OK ako čitaocima nije obećano jedno, a radi se drugo.

Uglavnom, mislim da bi u mom slučaju bile zanimljivije priče o tome koje sam tekstove i saradnje odbila ?

Novaenergija.net intervju - I Vitki Gurman ide na Blogomaniju, a ti? - foto Novaenergija.net
Novaenergija.net intervju – I Vitki Gurman ide na Blogomaniju, a ti? – foto Novaenergija.net

Novaenergija: Sve što pišu na Internetu, već postoji u knjigama…

Nisu blogeri izmislili toplu vodu, ali je na nama da neki sadržaj približimo čitaocima i motivišemo ih da nešto promene u svom životu ili okruženju. Recimo, ja sam na blogu objasnila insulinsku rezistenciju kroz strip. Znam za one koji su zahvaljujući tom tekstu konačno razumeli šta je to i otišli kod lekara na pregled, otkrili da je imaju i promenili navike.

Ja sam tekstove s bloga pretočila u knjigu – ali sam inspiraciju za te tekstove i znanje za njih, prethodno našla u knigama. Neodvojivo je.

Novaenergija: Blogeri imaju potpunu slobodu, kao i mediji…

Nasmejalo me je pitanje, jer je postavljeno u pravom trenutku. Ja sam prva blogerka koja je na sudu zbog napisanog na blogu. Za sada imam potpunu slobodu. A ako bude trebalo da mi nosite baklavu koja unutra ima sakrivenu turpiju, da sredim neke rešetke na zatvoru – javljam na vreme. Na Blogomaniju Fashion & Beauty, pored svih najnovijih modnih hitova, vriskova i krikova – nosim majicu koja ima natpis Monte Cristo rules. Da se nađe za svaki slučaj…

Šalu na stranu, ne bih nikada dopustila da ovakav slučaj utiče na mene. Smatram na na mom blogu radim nešto važno i pisma čitalaca to potvrđuju. Tužbu protiv mene vidim kao pokušaj gušenja sobode govora i zastrašivanje. Neuspeli pokušaj – jer ovako nešto može da me unervozi i pokvari mi raspoloženje. Ali na moral i hrabrost ne može da mi utiče.

Izvor: Novaenergija.net
Pripremio: Ivan Dabetić

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!