Porodični doručak predstavlja idealan način da se svi ukućani okupe oko stola i uživaju u neponovljivim zajedničkim trenucima uz hranu i piće. Dešava se da porodični doročak traje svega nekoliko minut u slučajecima kada su svi ukućani posvećeni obavezama i jedu “sa nogu”.
Ipak, dani vikenda uglavnom su rezervisani za nešto duži jutarnji obrok, kada se oko trpeze okupe svi članovi i uživaju u domaćinskim specijalitetama i ukusnim obrocima.
Kako bismo vas inspirisali da pripremite doručak u kome će svi članovi porodice uživati, u narednim redovima smo vam pripremili nekoliko ukusnih recepata i ideja.
#1 Kajgana – tradicionalni doručak koji će vas zasititi
Uz prepoznatljiv miris i ukus prženih jaja budile su se mnoge generacije, tradicija pripreme kajgane seže daleko u prošlost, a ovaj obrok je i danas omiljen velikom broju ljudi. Izuzev kajgane, koja se ističe kao najčešći oblik pripreme jaja kod nas, na mnogim trpezama nađu se omlet, jaja na oko ili kuvana jaja.
Uz dodatak mlečnih proizvoda svaki obrok je potpun, a kada je reč o doručku, uloga mlečnih proizvoda je još istaknutija, pa se tako sa prženim jajima najčešće konzumiraju jogurt, kiselo mleko i sir.
Recept za pripremu kajgane više je nego jednostavan, a potrebna su vam svega dva do tri sastojka – jaja, so i biber. Takođe, zastupljene su i druge varijacije, sa slaninom, kobasicom, sirom…
Kada je reč o omletu, on se priprema tako što se jaja prethodno umute sa malo mleka i peku samo sa jedne strane. Ovom specijalitetu se takođe mogu dodati šunka, sir ili najraznovrsnije povrće.
S obzirom na to da su jaja prepuna belančevina, ovaj obrok će sasvim sigurno zasititi sve ukućane i biti sjajan izvor energije za početak dana.
#2 Gibanica – jedan od najpoznatijih srpskih specijaliteta
Posebna vrsta slojevite pite od sira – gibanica, deo je naše nacionalne kuhinje, a čest je gost na trpezama širom Balkana. Posebno je zanimljivo što gotovo svaki deo Srbije ima svoju verziju gibanice, a kao najpoznatije ističu se rtanjska gibanica (okolina Sokobanje) i banica (Pirot).
Iako je recepata za gibanicu na našim prostorima pregršt, za vas smo pripremili jedan od recepata za popularnu gibanicau sa juga – pirotsku banicu. Poduhvat pripreme banice namenjen je nešto iskusnijim domaćicama i domaćinama, a idealan je za porodični doručak.
Sastojci:
- 1 kg brašna tip 400
- 300- 500 g pirotskog kravljeg sira
- 3-5 jaja
- voda
- so
- ulje ili mast
Priprema:
Suština spremanja banice upravo je u sukanju, odnosno pravljenju kora oklagijom. Pomešajte brašno, vodu i kašičicu soli tako da umesite testo koje će biti mekano i neće se lepiti. Nakon toga ga malo razvucite oklagijom, premažite sa malo ulja i ostavite da odstoji oko 20 minuta.
Dobijeno testo podelite na jufkice i svaku jufku posebno premesite, a zatim razvijte koru veličine tepsije. Koru treba premazati uljem, a zatim filovati usitnjenim sirom koji ste prethodno pomešali sa jajima. Nafilovanu koru uviti u spiralu i postaviti na sredinu tepsije. Postupak sa svakom sledećom korom je isti.
Nakon što popunite tepsiju uvijenim korama, poprskajte pitu uljem i pecite 45-50 minuta na 200 stepeni.
Uživajte u ukusnom specijalitetu!
#3 Ukusni sendviči – unesite boje na trpezu
Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim i brzim doručkom koji će odgovoriti na zahteve svih ukućana, sendviči su sjajno rešenje za vas! Bilo da su određeni ukućani na dijeti ili su jednostavno alergični na pojedine namirnice, sendviči su takav obrok koji će svima odgovarati.
Vaš zadatak je da pripremite neku vrstu švedskog stola, te na trpezu servirate raznovrsne namirnice: sušeno meso, povrće, krem sir ili drugi namaz i najrazličitije vrste hleba.
Poznato je da su sendviči najukusniji kada ih kombinujete sa jogurtom, pa nemojte zaboraviti na ovaj ukusan mlečni napitak.
Kako bi ugođaj bio potpun, začinite ovaj bogat doručak slatkim dodatkom: puterom i domaćim džemom. SIgurni smo da će ukućani biti oduševljeni velikim izborom namirnica i uživati u pripremi sendviča po sopstvenom izboru.
Još par ideja za brz doručak po ukusu svih ukućana
Izuzev pomenutih ideja za porodični doručak, predlažemo vam da se oprobate u jednostavnoj pripremi prženica, brzom i ukusnom doručku za koji će vam poslužiti stari hleb. Izuzev hleba isečenog na kriške, trebaće vam još svega nekoliko sastojaka.
Ukoliko preferirate laganiji jutarnji obrok, naš predlog je ovsena kaša, a priprema ovakvog doručka iznenadiće vas svojom jednostavnošću, ali i izvrsnim ukusom koji dolazi kao krajnji rezultat. Potrebne su vam ovsene pahuljice, jogurt ili mleko, voće po izboru (preporuka je crveno voće – jagode, maline, ribizle…) i orašasti plodovi po izboru.
Ukoliko se odlučite za pripremu sa jogurtom, korisno je da znate da ovsene pahuljice u ovom napitku treba da odstoje nešto duže kako bi omekšale.
Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da pripremite hranu pomoću jednostavnih recepata i provedete zajedničke trenutke uživajući u raznovrsnim ukusima na trpezi.
Izvor: agencija Avokado
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!