Ilija Ilić, solunski dobrovoljac
Ilija Ilić, solunski dobrovoljac

Nedelja, 15. septembar 1918. U 5:30 sati otpočeo je proboj Solunskog fronta. Ilija Ilić, bio je dobrovoljac i kao pripadnik 21. pešadijskog puka učestvovao u borbama na Solunskom frontu, kao i narednim vojnim operacijama do kraja Svetskog rata.

Saga o njemu počela je mnogo ranije, kada je pokušao da iz Rumunije, gde je kao pečalbar radio da zaradi koru hleba i prehrani porodicu, pređe u Srbiju i prijavi se u srpsku vojsku kao dobrovoljac. Nakon odbijanja rumunskih vlasti da mu izdaju neophodnu dozvolu, počinju njegove putešestvije. Prešao je pola sveta putujući da bi, na kraju, stigao do Soluna i prijavio se kao dobrovoljac. O svemu tome, pisala je Politika, 4. aprila 1941. godine:

Pečalbar iz Drimkola Ilija Ilić putovao je peške više od dva meseca i više od četiri meseca morima dok je stigao na Solunski front

Labunište, aprila

Naša istorija bogata je herojskim podvizima mnogih ljudi, a naša sloboda krvavo je stečena. Radi slobode išlo se iz rata u rat, iz bitke u bitku i činilo ono što je po kat-kad izgledalo nemoguće.

Jedan od onih koji su za vreme prošloga rata učinili podvig kome nema ravna to je Ilija Ilić, pečalbar iz Drimkola. Više od dva meseca on je putovao pešice, a onda još četiri meseca proveo je putujući preko mora i okeana da bi stigao na Solunski front i uzeo učešća u borbi za slobodu svoje otadžbine.

Objava rata zatekla je Iliju Ilića na pečalbi u Rumuniji. On se odmah javio srpskom konzulu u Jašu i zatražio dozvolu od rumunskih vlasti da se vrati u domovinu. Ali tu dozvolu nije dobio, jer je Rumunija bila neutralna i nije htela da se zameri zaraćenim velikim silama. To je Iliju strašno mučilo i on je odahnuo kad je Rumunija ušla u rat. Tada je pošao pešice u Rusiju. Preko Odese i južnih krajeva Sibira stigao je u Mandžuriju. Na putu je potrošio ono malo novca što je imao. U Mandžuriji ostaje zbog toga mesec dana da bi zaradio nešto novaca za put. Iako izmučen dugim napornim putovanjem i gladovanjem, on je posle mesec dana koje je proveo u Mandžuriji prešao u Japan, a odatle je jednim savezničkim brodom preko Južno-kitajskog Mora, Indijskog Okeana dospeo u Sredozemno more, a onda na Solunski front.

Tamo u Solunu Ilija Ilić čovek koji je toliki put prevalio da bi se borio za slobodu svoje zemlje i svoga naroda, naišao je na vojnike Dvadeset prvog pešadijskog puka, koji su ga odveli svome komandantu g. Božidaru Jankoviću. G. Janković pred svima vojnicima svoga puka pohvalio je požrtvovanost i rodoljublje ovog sirotog Drimkolca.

Kao dobrovoljac Ilija Ilić učestvovao je zatim u svim borbama na Solunskom frontu. Zadobio je nekoliko rana, a dobio je i više odlikovanja. O njegovom podvigu i o njegovim doživljajima na dugom putovanju preko Mandžurije, Japana i tolikih mora, do Solunskog fronta, znaju i dečaci Drimkola. Oni se često okupljaju oko njega i ne puštaju ga dok im ne priča svoje doživljaje dok je putovao morima. A tu svoju dugačku i uzbudljivu priču Ilić uvek ovako završava:

„Nije se tad mislilo na goli život, na muke, patnje i rane, nego na to ko će se pre žrtvovati za svoj narod i svoju otadžbinu. A za to što smo takvi skoro svi bili, mi smo slobodu stekli.“

Milisav Antonijević, dopisnik Politike iz Drimkola, učitelj iz sela Podgorci

Ilija Ilić, (1879 – 12.07.1942.) iz sela Labuništa, Struga, Drimkol, bio je zemljoradnik, pečalbar. Direktni potomci Ilije Ilića žive u porodicama Ilić, Brčeski, Đeroski, Antonioski, Peović.

Wikipedia: https://sr.wikipedia.org/wiki/Ilija_Ilić_(solunski_dobrovoljac)

Narodna biblioteka Srbije, digitalizovana izdanja Politike: http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/politika/1941/04/04#page/5/mode/2up

 

Ilija Ilić, solunski dobrovoljac
Ilija Ilić, solunski dobrovoljac

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!