Intervju sa... Dejan Risteski vinyl art hand made umetnik
Intervju sa... Dejan Risteski vinyl art hand made umetnik

Dejan Risteski se može svrstati u grupu takozvanih „skrivenih umetnika“, koji su, kao i on, duboko potisnuti u anonimnost velikih gradova.

Šta znači pojam „skriveni umetnik“? Uprkos svom umetničkom talentu, „skriveni umetnici“ se često suočavaju sa brojnim preprekama, uključujući nedostatak pristupa umetničkim prostorima, nedovoljnu podršku etabliranih umetničkih zajednica i uverenje da samo oni sa formalnim obrazovanjem mogu da stvaraju „pravu“ umetnost.

Evolucija društvenih mreža i digitalnih medija imala je značajan uticaj na industriju umetnosti, pružajući nove mogućnosti za kreativno izražavanje i dovodeći do značajnog povećanja broja samoukih umetnika.

Dok se mnogi umetnici bore da pronađu pristupačan prostor za stvaranje i izlaganje svog rada, ovo može biti nepremostiva prepreka za samouke ili umetnike u nepovoljnom položaju, ograničavajući njihove mogućnosti za rast i dovodi do osećaja frustracije ako nisu u mogućnosti da razviju svoju karijeru. Bez prostora da podele svoju praksu, ovi „skriveni umetnici“ često doživljavaju izolaciju i isključenost iz umetničke zajednice. U nekim slučajevima mogu čak i da se bore da prepoznaju sebe kao umetnike.

Međutim, „skriveni umetnici“ mogu da daju značajan doprinos svetu umetnosti radom koji odražava nova iskustva, perspektive i ideje. Njihov rad može da proširi definiciju šta znači biti umetnik, inspirišući druge da istražuju nove puteve kreativnosti i služeći kao uzor drugima koji žele da razviju sopstvene umetničke veštine. Ovi umetnici donose nove perspektive umetničkoj zajednici i mogu pomoći da se menja tzv. status kvo.

Dejan Risteski kreira posebna dela, ocrtana rukom, u preciznim potezima, akrilnim bojama a za podlogu koristi vinil LP gramofonske ploče. Vođen intuicijom i prepoznavanjem energije okoline, predmeta i živih bića, nastaju jedinstvena i neponovljiva umetnička dela.

Dejane, kako je počeo tvoj umetnički rad?

  • Priča je počela iz dosade. Hteo sam da radim nešto novo i onda sam razmišljao da to bude baš nešto novo. Pošto sam radio ikone na staklu, pa sam koristio kontur pastu, gramofonska ploča je bila lepa podloga za crtanje. Nema šta da se priprema, samo skinem etiketu i to je – to. Koristim samo tri boje: zlatnu, srebrnu i bronzanu.
Dejan Risteski - Energija - vrtlog
Dejan Risteski – Energija – vrtlog

Da li to možemo da nazovemo posebnom slikarskom tehnikom? Ti si, u stvari, koristio tehniku za oslikavanje na staklu?

  • Da, sa kontur pastom može da se radi na bilo kojoj površini, jedini uslov je da je podloga glatka. Ako nije glatka, podloga mora da se pređe lakom. Pasta se brzo suši, za desetak minuta, i posle toga može da se prebriše i sa mokrom krpom. Postojana je.

Koji su motivi, koje oslikavaš?

  • Uvek razmišljam o energiji oko nas. Inače, ja radim strip karikaturu, i uvek me je interesovalo, kada crtam neki lik, da ga oživim. Ta aura i energija oko čoveka, to me najviše inspiriše. Energetske niti, koje su oko nas. Iscrtanim linijama želim nekako to da iskažem, jer sam ja više crtač nego slikar. Mogu da radim i slike, ali, slike me ne inspirišu. Volim da radim linije, tačkice…
Dejan Risteski - Energija - trougao
Dejan Risteski – Energija – trougao

Pričao si mi da si se bavio ilustrovanjem knjiga. Da li je to još aktuelno?

  • Nažalost, nije. To su mi tražili jedno vreme, i to su bile, u stvari, ilustracije, ali više kao karikature. Kao ilustracije za decu. To su bile pojedinačne narudžbine, nije to bilo ništa konstantno.

Osim iscrtavanja gramofonskih ploča, radiš i ikone po narudžbini?

  • Da, radim i ikone. Ikone sam počeo da slikam tako što sam sanjao da ih radim i tako je počelo. Radim ih na staklu. To se radi kao u ogledalu, tj. „kontra smer“. Retko ko hoće to da radi, zato što se sve radi iz prve, znači, nema brisanja. Kada se staklo pripremi, kreće se sa iscrtavanjem, i kako uradiš – to je tako.
Dejan Risteski - Energija - šestougao
Dejan Risteski – Energija – šestougao

Da li možeš da objasniš taj „kontra smer“?

  • Recimo, kada se slika na platnu, prvo ide podloga, pa kako završavaš sliku, na kraju dođeš do senke. Na staklu je kontra. Prvo se uradi kontura, kao recimo, kad se olovkom iscrtava na papiru, pa ide prvo senka, pa sve unazad u smeru islikavanja platna. Kada se okrene slika na staklu, staklo je ispred boje i boja je zaštićena. Ovu tehniku koriste naivni slikari. Oni slikaju na staklu i rade u „kontra smeru“, kao u ogledalu.

Koja je omiljena „slika“, tj. gramofonska ploča koju si oslikao? Možda i neka anegdota sa nekim neobičnim kupcem?

  • Ne mogu da se setim neke specijalne anegdote. Meni prilaze svi. I stari i mladi. Izgled i oslikane ploče ih privlače. Kada im ispričam da se radi o energiji, mada to neki i prepoznaju, onda im je tek interesantno. Posle toga, obično, započnemo neki razgovor o energiji oko nas.
Dejan Risteski - Energija - plamenovi
Dejan Risteski – Energija – plamenovi

Pošto je ovo sajt Recepti i Kuvar online, interesuje me koje ti je omiljeno jelo koje spremaš kod kuće?

  • Ja sam onaj „stari“ tip. Volim pasulj, gulaš, ta stara jela. Pasulj mi je na prvom mestu.

Da li sa nama možeš da podeliš svoj recept za pasulj?

  • Pravim pasulj na makedonski način. Ostavim pasulj da odstoji preko noći. Ujutro ocedim vodu, opet sipam vodu, pa prokuvam. Dodam samo malo luka i šargarepe, možda i malo nekog suvog mesa i slaninice. Kada se sve to dobro skuva, onda izvadim jednu kutlaču pasulja, isipasiram sa dodatkom malo masti. Dodam i malo aleve paprike, sve to propržim i vratim u pasulj. I to je – to. U principu, ne koristim brašno. Zaprška je, u stvari, od pasulja, masti i aleve paprike. Tako pasulj izgleda malo gušći, nije onako redak.

Za kraj, šta voliš da poručiš u restoranu od tradicionalnih jela, koja ne možeš da spremiš kod kuće?

  • Recimo, nisam odavno jeo tripice… Ali, samo ako su dobre, ako je mesto provereno. To kuvar baš mora da zna da skuva. Volim da poručim i nešto od ribe, pošto kod kuće slabo jedem ribu. Što se tiče domaće kuhinje, to ne naručujem u restoranu, jer znam sve da skuvam.

Dejana Risteskog možete pronaći na Savskom keju na sredini Bloka 70 i pomoći mu da više ne bude „skriveni umetnik“. A svakako će vas svojom pojavom, svojim delima, svojom energijom, na mnogo načina oplemeniti. Njegov nalog na Fejsbuku je: https://www.facebook.com/dejan.risteski.75

 

Dejan Risteski - Energija - oko
Dejan Risteski – Energija – oko

 

Dejan Risteski - Energija - krugovi
Dejan Risteski – Energija – krugovi

 

Dejan Risteski - Energija - krst i krug
Dejan Risteski – Energija – krst i krug

 

Dejan Risteski - Energija - krst
Dejan Risteski – Energija – krst

 

Dejan Risteski - Energija - zvezda
Dejan Risteski – Energija – zvezda

 

Dejan Risteski - Energija - zmajevi
Dejan Risteski – Energija – zmajevi

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!