Intervju sa - Goran Trailović - Recepti i Kuvar online
Intervju sa - Goran Trailović - Recepti i Kuvar online

Kokteli se uobičajeno spremaju u nekim specijalnim prilikama, ali i u svakodnevnim situacijama, kad želimo da probudimo sva naša čula. Jer, koktel, alkoholni ili bezalkoholni, nije samo piće, to je, prvenstveno, proizvod elegantne predstave jednog dobrog barmena. A naš današnji gost je po profesiji barmen – Goran Trailović, Kokteli Požarevac.

Pogledajte OVDE recept za novogodišnji koktel White Lady, koji nam je otkrio Goran Trailović. >>>

U kratkom razgovoru sa Goranom, saznali smo koliko je napora i talenta, potrebno uložiti u ovu profesiju, ali, ona to uvek velikodušno vraća, svakim zadovoljnim gostom…

Gorane, kako ste počeli da se bavite bartendingom (poslom barmena)?

Bartendingom se bavim tehnički od 2000. godine i imao sam prilično raznovrstan i nesvakidašnji profesionalni put… Dok sam, mogu reći, davne, 1999. godine radio u pozarevačkom “Non Stop” baru i pekari kao barmen, morao sam da završim kurs bartendinga… To je bila moja ulaznica u svet koktela.

Posle toga, sve je išlo svojim tokom, radio sam promocije koktela sa tada poznatim barmenima, i shvatio da mi to leži i da bih mogao time profesionalno da se bavim. U godinama koje su sledile, radio sam po mnogim klubovima, čak sam 2006. godine otvorio svoj bar na plaži Keops…

Trenutno, moja osnovna specijalnost je koktel bar ketering, kroz udruženje Kokteli Požarevac i polako ulazim u svet molekularne mixologije

Intervju sa - Goran Trailović - Recepti i Kuvar online
Intervju sa – Goran Trailović – Recepti i Kuvar online

Šta čini jednog barmena – barmenom, tj. koktel majstorom?

Po mom mišljenju, a to ćete čuti i od svakog ušpesnog barmena – čini ga način razmišljanja, životni stil i, naravno, u svemu tome veliku ulogu igra karakter osobe.

To je vrlo komplikovana i neobična veština, koja je sklop više činilaca. Poznavanje ljudi, prepoznavanje njihovih potreba, osećaj za lepo, skladno, pozitivan stav u životu, vedrina, osmeh… mogao bih tako nabrajati u nedogled… Da dodam: važne su i spretnost i okretnost, jer to čini barmena ažurnim – a što posebno uliva poverenje gostima…

Da rezimiram, generalno, barmen prenosi svoju energiju u koktel koji priprema. Svaki koktel se razlikuje, od barmena do barmena, to i jeste osnovna razlika među njima…

Hoćete da kažete da je harizma neosporno važna za barmena tj. njegovu uspešnost?

Složio bih se sa vašim pitanjem, tj. rekao bih da je to i konstatacija. Po rečima jednog od naših najboljih barmena, to je javni posao i sve što barmen radi, dešava se pred očima gosta, a barmen koji na pogrešan način prezentuje koktel, njegovu pripremu, degustaciju, tj. koji nema harizmu, vidno se razlikuje od onoga što bi on trebalo da bude – verovatno je i manje uspešan zbog toga.

Sve to daje specifičan efekat, koji je osnovna i polazna tačka za zadobijanje simpatija i poverenja gosta. To se, na kraju, zaokruži kvalitetom proizvoda, tj. KOKTELA.

Intervju sa - Goran Trailović - Recepti i Kuvar online
Intervju sa – Goran Trailović – Recepti i Kuvar online

Na početku razgovora ste pomenuli da ste osnivač neprofitnog udruženja Kokteli Požarevac?

Da, tako je. Kokteli Požarevac postoje nekih 3,5 – 4 godine i to je rezultat iskustva i stalnog usavršavanja u poslu bartendinga. Akumulirajući godine iskustva, shvatio sam da je vrlo zahvalno raditi za sebe i svoj račun, i uz to, raditi posao koji voliš.

U timu udruženja Kokteli Požarevac je nekoliko barmena mixologa, flairtendera, koji se bave exibition flairom, Flair Team Beograd, na čelu sa Aleksandrom Nastasovićem Sle, kao i tim hostesa koje svemu tome daju notu lepote, elegancije i prestiža, a tako i organizaciji Kokteli Požarevac to daje mogućnost kreiranja pozitivne atmosfere i dobre reklame.

Sve ovo je učinjeno, sa ciljem da promovišemo kulturu koktela i da približimo ljudima umetnost spravljanja i ispijanja koktela..

Sada, kada znamo kakva je profesija barmena, šta klijenti mogu da očekuju od udruženja Kokteli Požarevac u predstojećoj (ovoj) 2016. godini ?

Trenutno, radimo na više područja. Naravno, osnovno je mixologija, tj. koktel bar ketering na event-ima, kao što su venčanja, rođendani, prijemi, banketi i slično… Svaka radosna prilika, je prava prilika i za nas, da svojim performansom ulepšamo slavlje i damo mu notu elegancije i prestiža. Jedan od omiljenih događaja, koji pripremamo po zahtevu, je i piramida od šampanjskih čaša, visine do 180 cm, koju čini preko 220 čaša, a što je atrakcija za sebe na svakom slavlju!

Za predstojeću godinu, tj. sezonu, pripremamo listu od nekih 60-tak koktela, i alkoholnih i bezalkoholnih, sa puno ljubavi, koje ćemo uskoro predstaviti. Ti kokteli su spoj različite energije, ljubavi i ideja i predstavljaju prava mala umetnička dela. Pratite nas na Facebook stranici: https://www.facebook.com/Kokteli-Pozarevac-Cocktails-Pozarevac-1538433353044035/

I za kraj, šta bi ste poručili mladim ljudima koji žele da se bave bartendingom?

Vaše pitanje me najsmejalo. Da se uozbiljim – veoma je težak profesionalni put barmena, ali isto toliko zahvalan, jer u svakom osmehu našeg gosta, krije se neviđena satisfakcija, koju barmen upija… ako razumete i pronađete to… onda radite najbolji posao na svetu!

Beograd, januar 2016.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!