Intervju sa… Nenad Gladić, Gastronomad, Lepi Brka | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Photo: Nebojša Babić, Orange Studio

Gastronomad – trbuhom za duhom

Nenad Gladić, Gastronomad, poznatiji kao Lepi Brka, godinama vlada kulinarskim carstvom naših TV ekrana. Ekipa Gastronomada i Lepi Brka su vredno skupljali recepte, seckali, mesili, dinstali, pekli, krčkali i tako napravili preko 200 epizoda ovog serijala, od kojih vam je krenula voda na usta.

Porodičnu tradiciju, Nenad nastavlja na najbolji način, predstavljajući nam đakonije sa svih strana sveta. Kombinujući razne sastojke, uglavnom dostupne svima nama, svoje višegodišnje iskustvo, znanje i šarmantnu prezentaciju, uz činjenicu da je proputovao veliki deo Zemljine kugle, sjedinio je u svoj originalni i neodoljivi recept: Gastronomad! Ako ste gladni znanja i veština kuvanja – tu je Gastronomad – od nedavno i kao knjiga – za sve one, kojima zapisivanje uz TV ekran i ne ide baš od ruke…

Ako ste gladni, nažalost, danas Lepi Brka ne kuva, ali, odgovara na naša pitanja, a za njega je najveća radost, da se opustite – i počnete da kuvate!
 

Svi vas prepoznaju po emisiji “Gastronomad”, koja ne posustaje ni posle 6 sezona i preko 200 epizoda. Šta nam pripremate novo?

– Pripreme za novi, šesti serijal su uveliko u toku. Trenutno smo u intezivnim prpremama za put po Srbiji i ovog puta, u fokusu nam je zapadna Srbija. U planu su i putovanja u inostranstvo, ali neka destinacije ostanu iznenađenje. Izašao je iz štampe i novi broj časopisa “Kuvajmo s Decom” čiji sam gastro urednik, pa je vreme za promociju broja. Takođe, privodim kraju posao koji radim za Regionalnu razvojnu agenciju Zlatibor, na projektu “Planinski doručak” i “Planinski meni”. Ideja projekta je da se u standardne menije u restoranima i hotelima, u opštinama Užice, Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, ubace i stara autentična jela iz tog kraja. Cilj projekta je i afirmacija malih, lokalnih proizvođača hrane i njihovo direktno povezivanje sa lokalnim restoraterima i hotelijerima. Ovaj projekat ima mnogo zanimljivih aspekata i sada počinje posao na na njegovom uvođenju na što više lokacija.

Intervju sa… Nenad Gladić, Gastronomad, Lepi Brka | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1
Intervju sa… Nenad Gladić, Gastronomad, Lepi Brka

Izašla je vaša prva knjiga “Gastronomad – Trbuhom za duhom sa lepim Brkom” – na šta biste skrenuli posebnu pažnju budućim čitaocima ove knjige?

– Knjiga je izašla pre 4 godine i doživela je 3 izdanja. Preporuka je da se opuste i krenu da kuvaju. I naravno da se strpe da završim i drugu knjigu.

Koji su novi projekti na kojima radite (ili, na kojim projektima biste voleli da radite)?

– Pored projekata koje sam već pomenuo, ima tu još interesantnih angažmana. Povremeno u organizaciji Turističke organizacije Srbije, u našim diplomatskim predstavništvima, radim prezentacije i mini master class radionice, vezano za našu kuhinju. Do sada sam imao gostovanja u Parizu, Štokholmu, Kopenhagenu, a planira se i Moskva. Obzirom na finansijsku situaciju, te akcije bi se mogle opisati kao čista gerila. Pod tim mislim, da za relativno mala sredstva i puno dobre volje i entuzijazma svih koji učestvuju uspevamo da dopremo do relevantnih ljudi i medija u zemljama u kojima gostujem. Potvrđuje se ona teorija, da se do dobrih promo rezultata najlakše dolazi dobrom hranom i dobrom (neformalnom) atmosferom.

Kao “Gastronomadu”, koja vam je omiljena destinacija za putovanje?

– Možda je bolje pitanje gde bih voleo da odem? Broj jedan na toj listi je definitivno Iran. Informacije koje dobijamo iz te zemlje su, uglavnom, vezane za politiku i obično nisu baš “ružičaste”. Sa druge strane, svi koji su ikada posetili Iran imaju samo reči hvale. Moj interes za Iran, bazira se na činjenici da je to jedna od najstarijih civilizacija i samim tim jedna od kolevki onoga, što danas nazivamo gastronomijom. Praktično, sve što nazivamo bliskoistočnom kuhinjom i još mnogo toga, potiče iz Persije. Bilo bi sjajno to doživeti i naravno, probati tamo gde je sve počelo.

Da li smatrate da koncept ekološke proizvodnje hrane, ima šansu, kao deo održivog privrednog razvoja?

– Naravno. Nisam neki stručnjak na tu temu, ali, ono što znam, jeste da je taj trend u neprekidnom usponu, pogotovo kada se o kuhinji radi. Nije i ne može biti isto, kada skuvate supu od koke koja je kljucala po dvorištu i one nesretnice, koja belog dana nije videla, a kamoli vlat trave. To, naravno, ne važi samo za živinu. Svi znamo kakav ukus ima jagnjetina iz planinskih, a kakav iz ravničarskih krajeva. Spisak primera je beskrajan. Ali, to što šansa postoji, je samo 1% uspeha. Sve ostalo mora da se promisli i uradi. Projekat “Planinski doručak” je baš takav koncept. Održivost je jedan od važnijih aspekata, kao i proizvodnja organske hrane. Dakle, radi se, ali naravno ima još mnogo posla pred nama.

Koja nacionalna kuhinja vam je omiljena/najviše vam odgovara?

– Najviše uživam u onome što se zbirno zove mediteranska kuhinja. Dakle, puno boja, ukusa bez preteranih zahvata u kuhinji. Jednostavno, šareno, a ukusno.

Koje jelo poručujete u restoranu?

– Možda će zvučati smešno, ali to je bečka šnicla. Mrzi me da sam pravim takve stvari, a ponekad volim malo tog “friteza” šmeka.

Koje je omiljeno jelo u krugu vaše porodice?

Ono bez čega nikad nismo, je neka supa ili čorba, i to je domen moje žene Silvije. Ja je zovem: čorba Queen. Dakle, nema dana bez nečeg na kašiku.

Nenad Gladić, Gastronomad, Lepi Brka, kratka biografija

Rođen 1970. g u Beogradu. Završio je ugostiteljsku školu u Beogradu. Njegov prvi posao bio je u hotelu Hayatt Regency Beograd. Nakon toga, 6 godina radi za Crystal Cruises. Po povratku u Beograd, bavio se ugostiteljstvom. Od 2010. Godine je autor i voditelj TV serijala Gastronomad i autor istoimene knjige.

Beograd, maj 2015.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti & Kuvar, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved