Intervju sa... Peđa Filipović, Gastromag | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1
Peđa Filipović Gastromag - Recepti i Kuvar online

 

Pedja-Filipovic-Gastromag-recepti-i-kuvar-onlinePeđa Filipović je odgovoran za nastanak magazina Gastromag, specijalizovanog magazina za profesionalce u gastronomiji, koji zadnjih godina pomera granice kvaliteta u ovoj profesiji. Njegova upornost, vizija i profesionalizam su ovom magazinu doneli prestižan epitet “Professional Book”, i time mu otvorili vrata svetske gastronomske pozornice.

Godinama ste prisutni u organizaciji kulinarskih događaja. Kako je sve to počelo?

– 2010. godine sam počeo da se ozbiljno bavim gastronomijom i posećujem razne gastronomske festivale, gde sam imao priliku da upoznam eminentne stručnjake iz ove oblasti, od Amerike, Evrope, pa do Afrike. Tako da sam, uz saradnju sa svojim prijateljima Nikolom Biševcem i Aleksandrom Ilićem, koji su, inače, osnivači Juniora chef cluba Srbije, odlučio da zajedno napravimo internacionalno takmičenje juniora šefova od 18-25 god., u čemu su mnogo pomogli i Uroš Urošević i Vujadin Vujadinović. Takmičenje smo organizovali u Kragujevcu, uz pomoć Šumadija sajma i uspeli smo da dovedemo učesnike iz više od 12 država.  Osim takmičara, bili su prisutni i predstavnici sudija svetskog ranga, poput: Kimberly Brock Brown, koja je prva kuvarica u SAD, pa Gery Filbeu, koji je predsednik master šefova iz Londona, zatim Ljubica Komlenic, koja je trener italijanskog nacionalnog kulinarskog tima. Još su bili prisutni i predstavnik master šefova Srbije, kao i ostali uvaženi gosti, koji su ovo takmičenje prepoznali i odazvali se našem pozivu.

Prošle godine smo napravili i 2. Juniorski Internacionalni kup, opet u Kragujevcu, gde je, tokom takmičenja, bio prisutan veliki broj stručnjaka. Uspeli smo da dovedemo i 3 predsednika WACS-A (Svetska asocijacija kuvara, koja okuplja preko 95 država članica). Nažalost, prošle godine, grad Kragujevac, nije bio u mogućnosti da podrži ovo takmičenje, pa smo, bukvalno, morali sve sami i da kao organizatori pokrijemo sve troškove naših gostiju. Uz pomoć sponzora, ipak smo u tome uspeli, jer su oni, opet, prepoznali ovo takmičenje, kao jedno od najvećih dešavanja i potencijala države Srbije. Ove godine u novembru mesecu, organizujemo po 3. put ovo internacionalno takmičenje, mada, grad u kojem će se održati još uvek nemamo… Precizne informacije o ovom takmičenju, objavićemo tokom godine, moguće je da to bude neki od gradova iz Vojvodine.

Ako se ne varam, vaša kompanija izdaje časopis za kulinarske profesionalce Gastromag? Po čemu se razikujete od drugih?

– Magazin Gastromag, je nastao i širio se tokom protekle 4 godine, kao jedino profesionalno izdanje za šefove i FMB menadžere, kao i same ljubitelje profesionalne gastronomije. Intervjui koje radimo u magazinu, su preko 90% urađeni upravo “live” varijantom, ništa ne skidamo sa nekih drugih sajtova, ne koristimo druge izvore, a magazin je luksuznog izdanja i izlazi svaka 2 meseca. Takođe, naš magazin se pojavio i na svetskim sajmovima hrane od San Franciska do Njujorka, preko Istambula, Grčke, Norveške, Švedske… Izuzetno sam ponosan na uspeh samog magazina i mog tima, koji ga priprema i uređuje, a posebnu zahvalnost dugujem i Danki Belošević, koja, pored mene, uređuje magazin. Magazin je uspeo da se raširi i po državama bivše Jugoslavije, i verujem da važimo za najbolji magazin na polju profesionalne gastronomije. Ubeđen sam da naši  tekstovi, reportaže, intervjui, izveštaji i ostale teme, kojima se bavi magazin, uspevaju da podignu ovu struku na viši nivo.

Šta su vaše preporuke za mlade kulinare i kulinare amatere?

– Ova profesija, koliko je lepa, toliko je i teška, ali, kao i svaki drugi posao – ako imate cilj, volju i želju, samo napred i uspećete!

Koji su novi projekti na kojima radite?

– Trenutno smo posvećeni najvećem događaju: Beogradski festival slatkiša i takmičenje poslastičara beogradskih hotela i restorana, koji će biti održani u martu, ispred Delta City, na Novom Beogradu, na 2.000 kvadratnih metara, gde će, opet, biti prisutni eminentni stručnjaci, koji će doći na naš poziv da sude ovo takmičenje. Mogu da se pohvalim, da će među sudijama biti i Martin Chiffers, jedno od najzvučnijih imena poslastičarstva na svetu!

Koja nacionalna kuhinja vam je omiljena/najviše vam odgovara?

– Srpska, bosanska, mediternaska…

Da li imate nekog omiljenog kuvara / restoran?

– Imam ih dosta, uglavnom su to sve moji prijatelji, koji vole svoj posao i uvek su tu da mi ponude nešto novo, inovativno. Voleo bih da upoznam još jedno veliko ime: to je Heston Blumenthal, koga gledam i divim se njegovoj viziji za spremanje hrane, sa sasvim drugačijem pristupu u kreiranju menija.

Za kraj, koje je vaše omiljeno jelo domaće kuhinje? Koje je vaše omiljeno jelo u restoranu?

– Obožavam hranu spremljenu ispod sača ili u zemljanim ćupovima… a omiljeno jelo u restoranima mi je biftek!

Pedja-Filipovic-Gastromag-recepti-i-kuvar-online-02Peđa Filipović je direktor Lara Team Solution doo, i direktor i glavni i odgovorni urednik magazina (Professional Book) Gastromag.

 

 

svet-slatkisa-I-love-my-Candy

 

 

 

 

Beograd, februar 2015.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti & Kuvar, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved