Žarko Vučinić, Hrana po vašoj želji i mjeri
Žarko Vučinić, Hrana po vašoj želji i mjeri

Zarko-Vucinic-chef-recepti-i-kuvar-online-04Žarko Vučinić je mladi i uspešni kuvar i nutricionista iz Crne Gore. On je spojio mladost, želju za stalnim usavršavanjem i učenjem, potragu za novim horizontima u zdravoj ishrani, a to mu je donelo rad i iskustvo u najelitnijim hotelima i restoranima u Crnoj Gori. Trenutno, hrabro plovi preduzetničkim vodama i u okviru samostalnog biznisa priprema i kuva interesantna, zdrava i jeftina jela.

Šta vas je zainteresovalo da učite i bavite se profesijom kuvara?

– Još kao mali, dosta sam se muvao po kuhinji, gledajući majku gdje je spremala jela. Takođe, gledajući TV volio sam emisiju na Raiuno: La Prova dell Cuoco… Vremenom sam shvatio da je to pravi poziv za mene.

Kako ste se odlučili za dodatno stručno usavršavanje u Italiji, posle završene  stručne škole u Podgorici?

– To se desilo, više igrom slučaja! Bio je konkurs za stručno usavršavanje, tako da sam konkurisao i prošao na konkursu… Želio sam više da naučim, da više saznam, i zahvaljujući usavršavanju u Italiji, uspio sam u tome!

Kakvo je bilo vaše iskustvo na specijalizaciji u Italiji?

– U Italiji mi se ukazala prilika, da osim kuhinje, budem i usavršavam se u segmentu poslovanja jednog hotela, koji podrazumijeva više aspekata. Kao što su: recepcija, konobar, nabavka robe itd… Jedno takvo iskustvo mi je, u kasnijem radu, jako pomoglo, da u daljoj karijeri napredujem.

Kako je cenjena profesija kuvara u Crnoj Gori?

– Profesija kuvara je kod nas jako cijenjena…

Kakvo je iskustvo raditi u najelitnijim hotelima i restoranima, sa pet zvezdica, u Crnoj Gori?

Zarko-Vucinic-chef-recepti-i-kuvar-online-03– U takvim hotelima imate mogućnost napredovanja, što je jako dobro, jer vas uvijek motiviše da se čovjek usavršava… Vremenom, imate veće znanje, a time se dobija i veća plata. Kao u svakom poslu, i u ovom treba jaka volja i veliko zalaganje….

Koje je jelo bilo najteže spremiti, u vašoj dosadašnoj karijeri?

– Iskreno da vam kažem, nema teških jela, ima jedna druga strana, a to je neznanje! Ako nemam znanje, pašće mi veoma teško spremiti to jelo… Zato, svaki dan pratim novitete i gledam da se usavršavam, sa ciljem da mogu izaći u susret potražnji.

Da li je kuvanje za vas teško (teška profesija)?

– Kuvanje zna biti naporno, u fizičkom smislu, jer ponekad se radi bez prestanka i po 24 sata, a i više… Međutim, kada direktno stvaram ukusna i lijepa jela, to mi pomaže da zaboravim umor i da budem srećan u tome sto radim….

Najljepši je osjećaj, kada je gost zadovoljan i srećan, zahvaljujući kuvaru… Ovo je, inače, osnovni pokretač svih kuvara, da uvjek iznova spreme jedno isto jelo, sa posebnom pažnjom i puno ljubavi!

Kako i kada ste počeli da se interesujete za zdravu ishranu i nutricionizam?

– Uvidjevši, kroz praksu, da se uvijek možemo zdravije hraniti, nego što su navike bile do sada, polako sam počeo usavršavati se u tom dijelu… Uspio sam uz savete i pomoć kuvara Tonija Radića usavršiti zdravu hranu, a potom uz pomoću literature. Puno mi je pomoglo da još dublje upoznam ovu oblast i to što sam završio studije za nutricionistu, na Institutu za prirodnjačke studije.

Šta je vaš savet onima koji žele da se zdravo hrane?

– Dosta već znamo, ili smo čuli o zdravoj hrani, ali nikako da se odlučimo da to više primjenimo u praksi, i tu je osnovna greška.

Prema tome, svi koji odluče da se pravilno hrane, samom odlukom su već na dobrom putu… Trebalo bi što više da se koristi razno povrće, žitarice, što više piti vode…

Pokrenuli ste samostalni biznis? Kakva su iskustva?

Zarko-Vucinic-chef-recepti-i-kuvar-online-05– Nedavno sam pokrenuo biznis sa ciljem da ljudima priuštim jeftina i dobra jela… Iskustva su jako dobra i svakim danom imam sve više i više novih klijenata…

Koji je vaš omiljeni recept koji spremate za porodicu?

– Za porodicu volim da spremam Podgoričke popeke…

Žarko Vučinić, kratka biografija:

 • 2003. g. – završio je srednju školu Sergije Stanić, smjer tehničar kulinarstva
 • 2004. g. – završio je specijalizaciju Nacionalne kuhinje, kod Vuka Mitrovića
 • 2005. – 2006. g. –  završio je specijalizaciju za kuvara u Italiji: specijalizaciju Italijanske kuhinje i sertifikat za ispunjavanje Evropskih standarda
 • 2006. g. – završio je studije u Institutu za prirodnjačke studije, smjer: Nutricionista

Žarko Vučinić je radio je na mjestima:

 • Podgorica, Hotel Imanje knjaz, 5*, 2003. – 2004. g. – pozicija šef smjene
 • Podgorica, Hotel Ambasador, 4*, 2004. – 2006. g. – pozicija šef kuhinje
 • Budva, Hotel Splendid, 5*,  2006. – 2008. g. – pozicija First Cook u Fine Dining Restaurant Window of Montenegro
 • g. – Aman Resort, 5*, Sveti Stefan, pozicija šef kuhinje
 • g. Ski centar u Kolašinu – pozicija Executive Chef
 • Budva, 2010. – 2013., hotel Splendid, 5* – pozicija šef kuhinje Ala Cart
 • Podgorica, 2014. g., hotel Oasis, 4* – pozicija Executive Chef
 • 2014. – 2015. g., Bonella, šef tople kuhinje
 • 2015. g. započeo je samostalan biznis, sa ciljem da hrana bude najpovoljnija po ceni, u regionu… i, naravno, uspio je u tome

2015, april
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti & Kuvar, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved