IV nedelja italijanske kuhinje u svetu - Ambasada Italije
IV nedelja italijanske kuhinje u svetu - Ambasada Italije - Paola Kordone IIC, Marina Skonjamiljo ICE, ambasador Karlo Lo Kaso, kuvar Eros Piko

Četvrto izdanje Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u Srbiji od 18. do 24. novembra u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici uz podršku italijanskih i srpskih kompanija.

Program Nedelje italijanske kuhinje u svetu 2019. podržale su kompanije Generali, Mercator i hotel Hilton. Hotel Hilton će tokom čitave sedmice imati specijalni meni u svom restoranu “Two Kings” koji je kreirao glavni kuvar Mirko Noketi.

Bogat program četvrte Nedelje italijanske kuhinje u svetu od danas se održava u 110 zemalja širom sveta, promovisan od strane italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa, a povezan je sa kampanjom “Doprinos za poplavljena područja” (“Contributo emergenza acqua”). Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je teško oštećen zbog velikih priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć.

IV nedelja italijanske kuhinje u svetu - Ambasada Italije
IV nedelja italijanske kuhinje u svetu – Ambasada Italije – Ambasador Karlo Lo Kašo i kuvar Mirko Noketi

“Let’s Help Venice! Pomozimo Veneciji!”: Ambasada Italije prenosi apel gradonačelnika Venecije, Luiđija Brunjara, i poziva sve da doprinesu kampanji o vanrednom stanju zbog poplava. “Venecija je italijanski ponos, Venecija je zajedničko nasleđe i jedinstveno mesto na svetu. Zahvaljujući vašoj pomoći, zasijaće ponovo.” Donacije je moguće ostvariti preko sledećeg računa. Hvala vam!”

Naziv računa: Comune di Venezia-Emergenza acqua alta

Namena uplate: Contributo emergenza acqua / Doprinos poplavljenom području

IBAN: IT 24 T 03069 02117 100000 018767

BIC (za međunarodne uplate): BCITITMM

IV nedelja italijanske kuhinje u svetu - Ambasada Italije
IV nedelja italijanske kuhinje u svetu – Ambasada Italije – Venezia, racun za donacije

 

Tokom prošlogodišnjeg izdanja Nedelje italijanske kuhinje, Italija je organizovala preko 1,900 događaja u svojih 296 diplomatskih predstavništava. Tema ovogodišnjeg izdanja je  “Preporuke za pravilnu ishranu: ukus za ukus”, što ima za cilj promociju veoma kvalitetnih italijanskih proizvoda, kao i kulinarske veštine, veoma važne komponente italijanske kulture.

Da bi se istakla glavna tema edukacije o hrani i da bi se vrednovao celokupni potencijal domaće kuhinje, takođe u skladu sa italijanskom tradicijom, poseban značaj imaće časovi kuvanja koje će održati značajni kuvari, šefovi kuhinja. Prvo, od danas do četvrtka, 21. novembra kuvar Eros Piko održaće predavanja i radionice u „Srednjoj turističkoj školi“ Novog Beograda, a od danas do petka 22. novembra škola kuvanja „Scuola Bianca“ iz Salerna održaće predavanja i radionice u „Visokoj hotelijerskoj školi“ u Beogradu. Edukacije će se takođe održati u Kulturnom centru “Piazza Italia” u Subotici, drugom gradu u Srbiji gde će se održavati brojni događaji Nedelje italijanske kuhinje.

Među brojnim planiranim aktivnostima, održaće se seminari o italijanskim proizvodima i teritorijalnoj tradiciji, demonstracije kulinarskih umeća priznatih italijanskih kuvara, radionice italijanske kuhinje, dvodnevni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, “PortaItalia” i “Bianco e Rosso”, koji će promovisati visoko kvalitetne italijanske proizvode, a zatim će se 23. novembra održati i “Dan italijanskih vina” posvećen izuzetnim italijanskim vinima, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE).

Pored toga, od 14. do 27. novembra supermarketi u Srbiji Mercator, Idea i Roda promovisaće italijanske proizvode u posebno posvećenim sektorima prodavnica.

Program IV Nedelje italijanske kuhinje može se naći na sajtu Ambasade Italije:

https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/settimana-della-cucina-italiana-2019/l-idea-e-il-programma_1.html

Fotografije: Irina Duplevskaja

Saopštenje za medije

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!