Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju
Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju "Jožef Atila" u Makou

U petak, 2. juna 2017. godine, u muzeju „Jožef Atila“ u Makou (Mađarska), otvorena je izložba Narodnog muzeja Zrenjanin, posvećena Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, dramskom piscu i likovnom kritičaru.

Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju "Jožef Atila" u Makou - Todor Manojlović (1883-1968)
Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju “Jožef Atila” u Makou – Todor Manojlović (1883-1968)

Inicijativa za izložbu je potekla od kolega iz muzeja u Makou, nakon posete zrenjaninskom Muzeju i Spomen-sobi Todora Manojlovića. Ovaj istaknuti srpski književnik se kretao u krugovima mađarskih avangardnih pesnika tokom svojih studija, a poznato je i veliko prijateljstvo i profesionalno uvažavanje između Todora Manojlovića i mađarskog pesnika Adi Endrea.

Kroz tesktove na srpskom i mađarskom jeziku, uz odgovarajući vizuelni materijal, na panoima su prikazane četiri celine: biografija Todora Manojlovića, njegov profesionalni angažman, njegovo prijateljstvo i saradnja sa mađarskim pesnicima i Spomen-soba, koja je deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti NMZ, dok je tekstove na mađarski jezik prevela Aranka Balint iz Istorijskog arhiva Zrenjanin. Prevodilac i saradnik na izložbi je Andrijana Terek. Dizajn same izložbe uradio je Dušan Marinković, viši kustos – master fotograf iz NMZ.

Izložba je izazvala veliko interesovanje od strane predstavnika srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj. Izložba će od jeseni 2017. godine postati putujuća i biti prikazana u Segedinu, Čanadu i drugim mestima.

Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju "Jožef Atila" u Makou
Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju “Jožef Atila” u Makou

Na otvaranju izložbe, prisutnima su se obratile Žužana Siksai, direktorka muzeja „Jožef Atila“, Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin, Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, dok je učenica osnovne škole iz Čanada recitovala pesmu Desanke Maksimović „Bliži se, bliži leto“, na srpskom jeziku.

Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju "Jožef Atila" u Makou
Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u muzeju “Jožef Atila” u Makou

Izvor: saopštenje Narodni muzej Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.