Jafa kolač – Jelica Podraščanin

Jafa kolač.

Jafa kolač, sastojci:

Potrebno je za piškotu:

  • 24 kašike šećera,
  • 24 kašike mleka,
  • 24 kašike brašna,
  • 3 jajeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5 kašika ulja.

Za fil:

  • 2 dl vode,
  • 200 gr šećera,
  • 3 kašike pekmeza od kajsije,
  • 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuvanje,
  • 4 kašike mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 2 kašike ulja.

PROČITAJ JOŠ: Pita sa bundevom i dunjama – Gvozdena Živković

Jafa kolač, priprema:

  • U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.
  • U masu dodati brašno i prašak za pecivo  i umutiti mikserom.
  • Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
  • Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
  • Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
  • Odsečene iviće kore  će se iskoristiti za fil.

Priprema fila:

  • U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije  pa još  malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.

 

  • Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.

 

  • Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.
  • Hladan kolač seći po želji u kocke ili štanglice.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Jafa kolač – Jelica Podraščanin

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.