in , , ,

Jafa kolač – Jelica Podraščanin

Jafa kolač - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Jafa kolač - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Jafa kolač.

Jafa kolač, sastojci:

Potrebno je za piškotu:

  • 24 kašike šećera,
  • 24 kašike mleka,
  • 24 kašike brašna,
  • 3 jajeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5 kašika ulja.

Za fil:

  • 2 dl vode,
  • 200 gr šećera,
  • 3 kašike pekmeza od kajsije,
  • 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuvanje,
  • 4 kašike mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 2 kašike ulja.

PROČITAJ JOŠ: Pita sa bundevom i dunjama – Gvozdena Živković

Jafa kolač, priprema:

  • U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.
  • U masu dodati brašno i prašak za pecivo  i umutiti mikserom.
  • Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
  • Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
  • Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
  • Odsečene iviće kore  će se iskoristiti za fil.

Priprema fila:

  • U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije  pa još  malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.

 

  • Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.

 

  • Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.
  • Hladan kolač seći po želji u kocke ili štanglice.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Miodrag Ilic

Written by Miodrag Ilic

Osnivač projekta Recepti i Kuvar online i odgovorni urednik portala. Kuva iz hobija, ali ne često. Član NUNS.

What do you think?

2k Lajkova
Upvote Downvote
Neka zamiršu salčići, srpski kroasani! - TESTIVAL #4 - fotografija Željko Blagojević

Neka zamirišu salčići, srpski kroasani!

Kokos kolač - Slavica Mitrović - Recepti i Kuvar online

Kokos kolač – Slavica Mitrović