BKTVnews - Jednostavni trikovi da pravilno kiselite povrće - Pixabay
BKTVnews - Jednostavni trikovi da pravilno kiselite povrće - Pixabay

[BKTVnews]

Povrće se može ukiseliti dodatkom sirćeta ili tako da se stvore svi uslovi kako bi se u povrću stvorila mlečna kiselina koja će sačuvati povrće od kvarenja (kao pri kiseljenju kupusa).

Za kiseljenje povrća najbolje je uzeti staklene tegle. Nemojte uzimati prevelike jer bi načetu teglu trebalo odmah pojesti. Pre upotrebe tegle dobro operite.

Pri kuvanju i pripremanju povrća treba paziti i kakvo se posuđe upotrebljava. Nikako ne treba upotrebljavati posuđe od cinka, jer uništava boju povrća. I kašičice kojima se meša povrće treba da budu drvene. Povrće se sprema ili celo ili izrezano na jednake delove. Ne treba mešati celo i iseckano povrće, jer će biti nejednako ukiseljeno.

Posebnu pažnju treba obratiti na sirće. Na svakom sirćetu koje kupite piše koliki je procenat sirćeta i pri dodavanju toga se treba pridržavati.

U osnovne recepte kiseljenja povrća može se dodavati aromatično povrće ili začini koji će uticati na ukus ukiseljenog povrća – crni i beli luk, lovorov list, list vinove loze, ren.

Uzroci kvarenja kiselog povrća

Ako je dodato premalo sirćeta ili premalo soli, povrće postaje mekano, jer se u takvoj sredini razvijaju štetni mikroorganizmi koji mekšaju povrće. Isto tako, krastavci ili neko drugo povrće može postati mekano ako se nalazi iznad sirćeta u tegli. Ovo kvarenje može nastati i ako je spremljeno povrće izloženo visokoj temperaturi ili ako dolazi u dodir sa vazduhom, odnosno ako je tegla slabo zatvorena. S druge strane, ako se doda previše soli ili šećera, povrće će se smežurati, smanjiti.

Praznine u krastavcima nastaju ako su krastavci prezreli, odnosno ako se ostave više od 24 sata nakon što su ubrani. Krastavci moraju biti ukiseljeni nekoliko sati nakon berbe. Kad se krastavci peru u većoj posudi, lako će se uočiti koji su šuplji: oni plivaju na površini.

Povrće može potamneti iz nekoliko razloga: ako se stavlja u neodgovarajuće posude prilikom pripreme ili ako se meša neodgovarajućim kašičicama. Isto tako može potamneti ako mu se doda voćno sirće koje je obojeno.

Izvor: www.bktvnews.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!