BKTV news - Jednostavni trikovi da produžite rok trajanja hrani i uštedite novac - Pixabay
BKTV news - Jednostavni trikovi da produžite rok trajanja hrani i uštedite novac - Pixabay

Hrana je skupa, pa bi trebalo da znate kako na veoma jednostavan način da produžite rok njenog trajanja.

Znamo nekoliko trikova koji vas neće koštati ništa, a pomoći će vam da dodatno uštedite na kućnom budžetu.

Pečurke čuvajte u papirnoj kesi

Za dugotrajnu svežinu pečuraka važno je da plodovi budu suvi i spremljeni na tamno mesto. Zato su papirne kese mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se pečurke previše osuše u hladnjaku, nakratko ih namočite u vodi, i tako ih osvežite.

Sveži peršun tretirajte kao buket cveća

Kad kupite sveže bilje, umesto u plastičnu kesu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svetlosti, npr. prozora. Na taj način usporićete proces truljenja, a dobićete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris celog doma.

Omotajte alumijsku foliju oko celera

Želite li vam da vam celer bude hrskav i svež što je duže moguće, omotajte ga u aluminijsku foliju. Aluminijska folija sprečava ispuštanje plina iz povrća koje je zaslužno za prerano truljenje. Od velike koristi ovo pomagalo ima i kod produživanja roka trajanja banana.

Nemojte stavljati paradajz u frižider

Ne samo da temperature u frižideru uništavaju ukus i teksturu paradajza, već uništavaju i sam plod. Da biste izvukli maksimum iz paradajza, držite ih na kuhinjskom stolu i dopustite im da sazrele do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

Budite oprezni sa skladištenjem jabuka

Stavite li jabuku u džak krumpira, sprečićete da ovo povrće počne da klija i tako mu produžiti trajnost. Ali, jabuke ispuštaju plin etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu kesu i stavite u frižider.

Izvor: www.bktvnews.com, najnovije vesti iz zemlje i sveta, kliknite OVDE da vidite ceo tekst >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljihrecepatanaših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link:RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!