Jeftini recepti – šta skuvati kad plata kasni?

0

Mada je doba praznih rafova i rekordne inflacije iza nas, hrana i dalje ostaje najveći rashod u domaćinstvu, a jeftini recepti su uvek u žiži interesovanja.

Generacije našeg naroda još uvek pamte devedesete godine, vreme sankcija i nemaštine, ali i nepokolebljivog duha i borbe. Svaka domaćica je poput mađioničara nalazila kreativne načine kako da spremi ukusne, raznovrsne i hranljive obroke, neretko samo od osnovnih namirnica, brašna, ulja, krompira, šećera.

Sada vam na trpezarijski sto donosimo nekoliko recepata od kojih možete formirati najjeftiniji meni na svetu.

POGAČICE SA SIROM

Sastojci: 300 grama sira, 340 grama brašna, 300 grama margarina, 1 jaje, kim, so Priprema: Umutiti margarin i pomešati s brašnom. Dodati izmrvljen sir, umutiti ujednačeno testo i ostavitit dva-tri sata da odstoji Razvući testo oklagijom, vaditi pogačice modlom ili čašom, posuti kimom i pržiti.

Ako očekujete goste i smatrate da će vam trebati veća količina predjela a u ostavi imate samo najosnovije namirnice, možda će vam ovaj recept zagolicati nepca.

PERECE OD KROMPIRA

Sastojci: 500 grama krompira, 2 jaja, 1 kašika masti, malo soli, maslaca i brašna po potrebi.

Priprema: Obariti krompir sa ljuskom i dok je još vruć, oljuštiti ga i propasirati. U pire umešati jaja, mast, so, maslac i brašno po potrebi da se dobije ujednačena masa.

Potom sve razvući u koru debljine 2 cm, iseći perece i pržiti na vrelom ulju ili masti. Služiti uz varivo ili meso dok su perece tople.

VARIVO OD KOPRIVE

Sastojci: Dve veze koprive, brašno, mleko, so, biber i vegeta Priprema: Koprivu staviti u ključalu slanu vodu i kuvati oko 20 minuta. Po završenom kuvanju ocedite ih i iseckati. Na ulju propržiti kašiku brašna, potom dodati iseckanu koprivu i naliti mešavinom vode i mleka. Dodati po ukusu bibera, soli i vegete. Prokuvati da bude gušće i služiti.

KOBASICE SA KISELIM KUPUSOM

U sezoni kiselog kupusa potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da oduševićete goste sa svima omiljenim sočnim kobasicama.

Sastojci: 20 tankih kobasice, 1 kašika putera, 500 g oceđenog kiselog kupusa, 2 lista lovora i pola kašike kima.

Priprema: Kašiku putera zagrejte u dubljem tiganju, pa ispržite kobasice. Povremeno okrećite da ne bi zagorele. Kiseli kupus ocedite i stavite ga da se kuva 12 minuta sa malo vode, listovima lovora i kimom.

Izvadite lovor, pa kupus rasporedite po tanjirima. Na svaki tanjir rasporedite isti broj kobasica i poslužite uz hleb.

JEDNO JAJE DOVOLJNO ZA KOLAČ!

Sastojci: 11 kašika masti, 11 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 11 kašika mleka, 1 jaje, malo strugane kore od limuna

Priprema: Mast istopiti, staviti sve navedene namirnice i dodavati brašna dok se ne dobije mekše testo za razvijanje kore. Dobijeno testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela razvući koru veličine pleha, pa peći odvojeno u podmazanom i brašnom posutom plehu. Sve četiri kore ostaviti da se ohlade. Za nadev skuvati 1 dl mleka, 6 kašika brašna I 6 kašika šećera. Stalno mešati sve dok ne provria zatim ohladiti. Penasto umutiti 200 grama margarina i 200 grama šećera u prahu, dodati ohlađen nadev i sve dobro izmešati. Ređati kore, premazati nadevom i na kraju posuti šećerom u prahu. Staviti u frižider, pa služiti isečeno na kocke narednog dana.

Izvor: BKTVNews/R. V

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.