Roštilj - Jela sa Balkana koja obožava cijeli svijet
Roštilj - Jela sa Balkana koja obožava cijeli svijet

Balkanska kuhinja je jedan od razloga zašto stranci obožavaju da svraćaju u naše krajeve – saznajte koja su to jela koja ih posebno oduševe!

U svakom balkanskom jelu ogleda se lokalno bogatstvo prirode i kulture, ne štedi se na začinima i mrsnom mesu, i svako je poseban doživljaj jer se jede uz piće i veselje – tradicionalno, po kafanama. Pa kako je onda i ne voljeti?

Ovo su neka od tih jela koja se najčešće naručuju i najviše vole, kako u svijetu – tako i kod nas.

#1 Sarma

Fuzija srpske i orijentalne kuhinje koja se desila tijekom osmanskih osvajanja ostavila je trag na srpskom meniju koji se očuvao do danas – ali u nešto izmjenjenom obliku.

Sama riječ sarma je turskog porijekla; sarmak znači zaviti, zamotati, a turska verzija sarme zove se dolma, ili japrak dolmasi. Oni obično označavaju punjeni list vinove loze, i jela napravljena više od povrća – a mi smo recept poprilično modifikovali!

Srpska sarma pravi se od mljevenog mesa, najviše svinjskog, dodaju se dobri komadi suhog mesa i slanine, a uvija u listove kiselog kupusa. Na kraju je dobiveno jelo koje se razlikuje od originalnog, a koje predstavlja jednu od prvih stvari koje stranci naruče, a neki i nauče da spremaju sami.

#2 Giros

Grčka kuhinja je jedan od hajlajta na mediteranskim ljetovanjima, a pored svježeg povrća, maslina i vina koje u ovim krajevima sjajno uspjevaju – najviše se jede giros.

Ovo je jeftina brza hrana vrijedna i restoranskog obroka: svinjsko ili pileće meso se reže sa velikog ražnja na kom se stalno okreće, i parčići se stavljaju u fišek od lepinje sa caciki salatom, paradajzom, lukom, pomfritom, senfom. Pored girosa, tu je i suvlaki, musaka – i sva druga grčka jela koja se rado jedu s nogu, na ulici, ali i spremaju za ručak kod kuće i svakodnevno jedu u restoranima brze hrane.

#3 Ćevapi

Deset s lukom, a od priloga kajmak – sve u lepinji, vrhunsko jelo koje svi vole!

Ćevapi se rado jedu širom cijelog Balkana, a najbolji se jedu u Skoplju, Leskovcu i Sarajevu. Naziv dolazi od turskog kebab, a među prvima su ih zbog jednostavnosti pravili hajduci – hajdučki ćevap je varijanta sa slaninom i krupnijim komadima mesa.

Mješano mljeveno meso (svinjsko i goveđe) se začini, oblikuje i peče na roštilju, i obavezno je na prvomajskoj trpezi kada se roštilja u prirodi. Kada se kupuju porcije u ćevabdžinicama, poručuje se pet ili deset komada u somunu – drugih priloga sem crnog luka u tradicionalnim sarajevskim lokalima nećete ni naći, jer je u prvom planu ukus mesa koji svi obožavaju.

Roštilj - Jela sa Balkana koja obožava cijeli svijet
Roštilj – Jela sa Balkana koja obožava cijeli svijet

#4 Leskovački roštilj

Kada smo već pomenuli ćevape, ne možemo preskočiti ni roštiljsko meso koje je najljepše u Leskovcu: pored ćevapa, tu su pljeskavice, uštipci, mućkalice…

Leskovački roštilj je ljut i pravi se od crvenog junećeg mesa, dobro usoljen i začinjen. Tradicionalno se sekao na panju kako bi sačuvao sočan ukus, a jede se sa prilogom od svježih salata, najviše sjeckanog kupusa, paradajza ili šopske salate, a kada se poruči u restoranu – lijepo je sa pečenim ljutim paprikama u ulju, u koje se umaču komadići lepinje.

#5 Burek

Burek ima svoje varijante u svakoj balkanskoj zemlji, ali osnova je ista: slojevi posebnog tijesta sa hrskavom koricom, i nadevima od mesa. U drugim zemljama često burekom nazivaju i masnije tijesto pomješano sa sirom, pečurkama ili drugim sastojcima, na šta će se Bosanci povrća ili mesa. U Bosni i Hercegovini burek se odnosi samo na tijesto sa nadjevom od mesa sa lukom i začinima.

Smatra se da potiče iz mediteranske regije, a recepti za neku vrstu bureka potiču još iz starog Rima! Danas je popularan od severne Afrike do zemalja bivše Jugoslavije, gde se rado jede za doručak uz šolju hladnog jogurta.

Ova jela poslužite gostima koji dolaze iz inostranstva, i budite sigurni da će se ubrzo vratiti po još!

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!