Jesen je vreme kad se začini pripremaju - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Jesen je vreme kad se začini pripremaju - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Začini pripremljeni u jesen, mnogo su ukusniji od osušenih

Jesen je pravo godišnje doba kada možete sa lakoćom doći do pravih i zdravih namirnica i začina, koje koristimo i tokom zime, ali tada mogu vrlo teško da se nabave.

Jesen je vreme kad se začini pripremaju - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Jesen je vreme kad se začini pripremaju – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Ja sam neko ko voli da se igra u kuhinji, isprobava nove recepte, ko voli da dekoriše hranu i baš zbog toga, rešila sam da podelim sa vama jednu vrlo običnu, a tako jednostavnu informaciju, koja uvek i svakome dobro dođe.

Ja sam za ovaj trik saznala pre nekoliko godina i pitam se, kako mi je to promaklo i kako nisam znala i pre… Nadam se da će i nekome od Vas da se dopadne ova ideja. Po meni, svi začini zelene boje, u svežem stanju, ne mogu da se porede sa onim osušenim iz kesice.

Peršun, mirođija, žalfija, vlašac, celerov list, bosiljak, sve su to začini, koje svakodnevno koristim prilikom spremanja jela. Volim da ih imam na raspolaganju i u toku zime. Da bi ih imala onako lepe i zelene i u toku zime, ja razdvojim zelen na sitne grančice, operem dobro pod mlazom hladne vode i ostavim u toku noći na stoljnaku da se prosuši.

Sutradan sve iseckam sitno na komadiće, pa stavim u kesu za zamrzivač. Kesa bi trebalo da se poravna, odnosno da začini budu stavljeni u kesu u manjim količinama, da bi se lakše odvajali i bili rastresiti.

Zatvorite kesu, spakujte je u zamrzivač i koristite po želji.

Rastresiti začini se koriste u toku zime, u meri i količini, koju želite.

Peršun možete ostaviti u većim količinama, ali i u više kesa, tako da, ako vam zatreba i čaj od peršuna, možete ga imati na dohvat ruke. Čaj od peršuna leči urinarne infekcije, pa ga čak i lekari preporučuju… Zato požurite da ga nabavite, ili iz svoje bašte, ili sa pijace i to po vrlo povoljnoj ceni.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!