Jesti između obroka - zašto to ne bi trebalo raditi - Jadranka Blažić - Recepti i kuvar online
Jesti između obroka - zašto to ne bi trebalo raditi? Image courtesy of [by stockimages] at FreeDigitalPhotos.net

Zašto ne bi trebalo jesti između obroka?

Jesti između obroka? Naš organizam funkcionise savršeno, sve dok je dnevni ritam normalan. Da bi naše telo moglo normalno da funkcioniše, najvažnije je da mu pružimo ustaljeni bioritam. Trebalo bi da se ustane do 8h, a da se ide na spavanje do ponoći. Naravno, to nije kod svake osobe moguće, jer mnogi imaju noćne smene, pa se prilagođavaju tim svojim potrebama i obavezama.

U periodu od 8h-20h bi trebalo da imamo 3 glavna obroka. Veoma je bitno da period između obroka ne bude kraći od 5h, a ne duži od 5,5h. Zašto ne bi trebali da jedemo ništa između obroka, a tu spadaju i voće i grickalice i bilo šta drugo?

U toku 24h nivo insulina bi normalno trebalo da postiže tri puta svoj maksimum – prilikom svakog obroka nivo insulina dostiže svoj maksimum. Zatim, narednih sat vremena insulin polako počinje da se smanjuje.

Posle bilo kojeg unosa hrane, bez obzira da li je to redovan obrok ili neka grickalica, insulinu je potrebno 3h da njegove vrednosti dođu u normalu. I tek posle 3h nakon unošenja hrane u organizam, ćelije počinju da se pripremaju za oslobađanje masti.

Jesti između obroka - zašto to ne bi trebalo raditi - Jadranka Blažić - Recepti i kuvar online
Jesti između obroka – zašto to ne bi trebalo raditi? Image courtesy of [by stockimages] at FreeDigitalPhotos.net

Efekat će biti mnogo veći i intenzivniji, ako u tom periodu ima bilo kakve fizičke aktivnosti. Oslobađanje masti će izostati ili će se sakupljanje masti povećavati ako stalno unosimo hranu između glavih obroka. Čak i ako preskačemo obroke, gladujemo, efekat će biti nezadovoljavajući. U svakom slučaju, nije dobro ni stalno nesto jesti između obroka, a ni preskakati glavne obroke.

Dovoljno je da unesemo samo jedan zalogaj, bilo koje hrane, da bi se aktiviralo lučenje insulina iz pankreasa. Tako, naše telo, u stvari, sve vreme skladišti masti koje bi trebalo da se koriste za energetske potrebe organizma.

Umesto da ćelije troše mast, one je, svo vreme, stvaraju iznova. Znači, najveći razlog, zašto ne bi trebalo jesti između obroka, je taj što nam se neprekidno gomilaju masna tkiva i nikako ne možemo da stignemo do željene kilaže. Umesto da pomognemo ćelijama da troše masnoće, mi svo vreme sakupljamo masnoću.

Masno tkivo bi trebalo da imamo u određenom procentu, ali nije dobro za organizam, da ga imamo preko potrebnog procenta. Svaki višak je štetan po naš organizam, ali je i svaki manjak loš za naš organizam, jer je povezan sa mnogim poremećajima i bolestima.

Glavno i osnovno pravilo je da moramo naučiti da ne unosimo bilo kakvu drugu hranu između tri glavna obroka.

Jadranka Blažić
izvor: Tekst “Jesti između obroka – zar to ne bi trebalo raditi?” je svojim rečima prepričan iz knjige “Mala škola fiziologije” od dr Ana Gifing

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.