Kad bajadera zaigra – by Marija Radović

Kad bajadera zaigra – by Marija Radović

 

kad-bajadera-zaigra-Marija-Radovic-recepti-i-kuvar-onlineŠta vam prvo padne na pamet kada čujete reč bajadera? Kolač? I nama. Mada, ove kuglice deluju takođe kao sjajan izbor deserta. Da se vratimo na bajaderu. U Rečniku Matice srpske, bajadera ima tri značenja – a, verovali ili ne, desert je tek na trećem. Prvo je – indijska obredna plesačica, drugo vrsta prugaste prozirne šarene tkanine.

Postoji mnogo izraza koje svakodnevno koristimo dok govorimo o hrani, a nismo baš sigurni odakle oni potiču. Svi su čuli za sir koji nosi naziv gauda, a znate li da je to ime dobio po istoimenom gradu?

Krompir spremamo na bezbroj načina, npr. kao krompir-salatu, ali postoji takav izraz koji označava (ili je bar označavao) zabavu za običan svet.

Varjača često postaje *varljača, ni kriva ni dužna. Bataci (ne batakovi ili sl.) postaju pravi specijalitet kada se spreme npr. na ovakav način.

Da li je ispravno vanil-šećer ili vanilin-šećer? Dimljeno ili dimnjeno? Da li vakuum ima stvarno dva u? Odgovore na ova pitanja pronađite u našem narednom tekstu.

Marija-RadovicMarija Radović je radila kao voditelj jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađuje sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Odgovara na pitanja i piše o jezičkim nedoumicama na svom sajtu karakter.rs

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kad bajadera zaigra – by Marija Radović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.