Kad sekira padne u med

by Marija Radović

Sigurno ste čuli i izgovorili mnogo puta izraz pomenut u naslovu. Da li ste se zapitali kako je nastao i otkud med i sekira zajedno?

Kada se nekome desi nešto lepo, kad mu se iznenada osmehne sreća, kaže se da mu je pala sekira u med, objašnjava Milan Šipka u jezičkom priručniku Zašto se kaže?. Med, u prenesenom smislu, označava slast i zadovoljstvo, nešto dobro, lepo, te se može jasno povezati sa srećom. Otkud tu sekira?

Izraz je nastao u narodu, a brojni jezikoslovci su tražili njegovo poreklo. Vuk S. Karadžić u zbirci Srpske narodne poslovice navodi pretpostavku da se prilikom obaranja drveta sekirom nekada dešavalo da sekira nenadano udari u duplju punu meda. To je bila velika sreća, te je tako nastao i izraz.

Pošto neki ljudi nisu nalazili da je ova analogija sa slučajnim pronalaženjem meda dovoljno jasna i istinita, zamenili su sekiru kašikom, te je tako nastao izraz pala kašika u med. Ipak, kada kašika padne u med, to ne može označavati iznenadnu sreću, jer obično kašika ne upada tek tako nenadano i slučajno, te jezičari svakako prednost daju prvobitnoj varijanti izraza.

Medenjaci - Marina Ignjatović - Recepti i Kuvar onlineNadam se da će nam svima pasti sekira (mada može i kašika) u med, a do tada, ako vam se od ovolike priče prijeo med, evo našeg predloga za savršenu poslasticu MEDENJACI.

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.