Kafanska pogača.
Kafanska pogača, sastojci:
- 20 g kvasca otprilike,
- 2 dl vode,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli,
- 3 kašike ulja i
- 4 kafanske čaše brašna od 2 dl.
Kafanska pogača, priprema:
- Kvasac razmutiti u mlakoj vodi pa dodati sve ostale sastojke so, šecer, ulje i zamesiti testo, (kvasac ne treba ostavljati da naraste). Odmah sve zajedno sjediniti, prebaciti na radnu površinu, oblikovati loptu, pa dlanovima oblikovati na željenu debljinu. Treba da bude tanka pogača, ali ne jako.
- Prebacite je na papir, u tepsiju, i još malo dlanovima razvucite. Izbockajte je viljuškom ili išarajte po želji,
- Uključite rernu na 250 C.
- Kad se zagreje, stavite pogaču i čim se malo zapeče, smanjite temperaturu na 180 i pecite 15, najviše 20 minuta.
- Pečenu izvadite iz tepsije, poprskajte je malo vodom i umotajte u krpu, i ostavite da se malo prohladi.
- Ja sam od ove smese napravila dve pogače.
Bedž znači: značka, znak, simbol, obeležje, marka. Ove bedževe sa natpisom ” Baćkova kuhinja” napravila je jedna prelepa Sanja. Visoka, vitka, ko gorska vila.
Pa ja odlučih da napravim Kafansku pogaču, juče sam pravila Kuglof sa makom i stavila bedž. Danas da se pohvalim sa nekim novim, jer ih imam pet, svi su mi jako lepi, ne znam koji je od koga lepši. Kafanska pogača se brzo i lako se sprema a što je najvažnije jako je ukusna. Miris pečenoga hleba, pogače, mene vraća u prošlost u neka druga vremena. Što bi jedan naš drug rekao, kafana, karirani stoljnaci, kafanske pepeljare, rasparene čaše, muzika…
Verica Poznanović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!