Kafanska pogača, ukusna i mekana pogača.
Kafanska pogača, sastojci:
- 300 g brašna,
- 10 g suvog kvasca,
- 180 ml gazirane mineralne vode,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli,
- 3 kašike ulja.
Kafanska pogača, priprema:
- Gaziranu mineralnu vodu zagrejati (da bude mlaka), dodati šećer, suvi kvasac i izmešati.
- U dublju posudu sipati brašno, dodati so i izmešati. Zatim dodati rastvoren kvasac, ulje i zamesiti testo.
- Testo pouljiti sa obe strane.
- Izručiti na radnu površinu i prstima (dlanovima – ne oklagijom) rastanjiti u krug.
- Pekač (ili manju tepsiju) premazati uljem i posuti brašnom, staviti testo i prstima ispritiskati.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- Viljuškom napvaviti šare (izbockati).
- Rernu zagrejati na 250 stepeni, staviti pekač i smanjiti na 180 stepeni, pa pogaču peći 15 minuta.
- Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati vodom, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Vreme pripreme: 50 minuta
Broj porcija: 2
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno/posno jelo.
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!