Kako napraviti domaći voćni čaj? - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti domaći voćni čaj? - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Domaći voćni čaj kao idealan topli napitak

Retko ko ne voli čaj, bilo da je od lekovitog bilja ili voća. Ili možda kombinacija, zašto da ne?! Ako domaći voćni čaj pripremite sami, nema bojazni da će se u njemu naći veštačke arome kao što je slučaj kod većine kupovnih čajeva.

Čajevi su najukusniji od divljeg voća, ali ih možete praviti i od domaćeg. Odlučila sam da iskombinujem šipak, trnjine, divlje jabuke i cvetove belog bagrema.

Šipak berite zreo. Kada je zreo, ima boju kao na fotografijama (šipak ne sme biti mek već čvrst). Ukoliko su plodovi veći, isecite ih na sitnije komade kako bi se pre osušio.

Kako napraviti domaći voćni čaj? - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti domaći voćni čaj? – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Isti je slučaj i sa trnjinama, birajte zrele plodove. Birajte manje plodove jer će se u tom slučaju lakše osušiti.

Kako napraviti domaći voćni čaj? - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti domaći voćni čaj? – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Jabuke još uvek nisam osušila, dodaću ih naknadno. Jabuke je, takođe, potrebno iseći na sitnije kockice.

Beli bagrem možete zameniti nekom drugom biljkom ukoliko niste u mogućnosti da ga sada nađete. Imala sam tu sreću da naiđem na bagrem koji ponovo cveta.

Sastojci:

  • Plod šipka
  • plod trnjina
  • divlje jabuke
  • cvet belog bagrema

Količine navedenih sastojaka su proizvoljne.

Priprema:

  • Voće za čaj možete sušiti prirodnim putem, ali će vam biti potrebno malo više vremena.
  • Voće stavite na tacnicu, pokrijte pamučnom krpom ili gazom i držite po mogućstvu na promaji.
  • Ukoliko niste u mogućnosti da voće osušite na taj način, proces sušenja možete ubrzati korišćenjem rerne.
  • Voće sušite na 50 stepeni uz povremeno otvaranje rerne kako vi izašla para.

Čaj možete pripremiti i tako što ćete voće delimično osušiti u rerni, a potom ga dosušiti na vazduhu.

Bitno je da voće bude potpuno suvo kada ga stavljate u teglu koju ćete zatvoriti. Ukoliko voće nije potpuno suvo, postoji mogućnost da će se ubuđati.

Kako napraviti domaći voćni čaj? - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti domaći voćni čaj? – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Čaj možete čuvati u papirnoj kesici ukoliko vam se čini da nije dovoljno suv.

Bagrem sušim na vazudu. Cvetovi bagrema imaju u sebi malo tečnosti, tako da se osuše brže nego voće.

Kako napraviti domaći voćni čaj? - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti domaći voćni čaj? – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Čaj pripremajte na uobičajeni način – 1 kašiku čaja prelijte sa 2-3 dl kipuće vode, poklopite i procedite nakon 10-tak minuta. Zasladite ga po želji i začinite sokom od limuna, cimetom, vanilom…

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!