Kako dekorisati slavski kolač? - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Kako dekorisati slavski kolač? - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Kako dekorisati slavski kolač? Sezona je slava, pa je slavski kolač obavezan i čini najvažniji deo slavske trpeze. Svakoj domaćici je veoma bitno da kolač bude lep, mekan, lepo dekorisan… Svaka domaćica slavskom kolaču posveti puno vremena i svaka ideja je dobrodošla. Svaki ukras na kolaču ima svoje značenje.

Ukrase koje sam koristila za ovaj kolač sam napravila od: 100 gr gustina, 200 gr brašna, 1/2 kasičice soli i 2 dl vode.

Od svih pomenutih sastojaka umesiti glatko testo i dok kolač narasta, vi pravite ukrase.

Oklagijom razvijte koru i raznim modlicama vadite testo. Ja sam koristila modlicu u obliku srca, lista, čašice, različitih obima kruga, sekla točkićem za testo pravougaonike različitih dimenzija i napravila knjigu, pletenicu. Koristila sam i zatvarač od plastične flaše, pa onaj maleni krug rukom savila, da bi ličio na pupoljak.

Na slavskom kolaču napravite sve ono sto želite u kući: napredak, zdravlje, burence, grozd, knjigu, cveće i najvažniji ukras je poskurica sa slovima: IS, HS, NI, KA – “Isus Hristos pobeđuje”, koji se pravi utiskivanjem drvenog pečata na kolaču. Grančica bosiljka je obavezna na kolaču, a svi ostali ukrasi zavise od veštine domaćice.

Kad testo naraste, premazite ga žumancetom i poređajte ukrase po želji. Pospite žutim, svetlucavim sjajem za torte. Uživajte u svom remek delu.

Prijatno i sa srećom.

Suzana Mitić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!