Kako dekorisati slavski kolač?

Kako dekorisati slavski kolač? Sezona je slava, pa je slavski kolač obavezan i čini najvažniji deo slavske trpeze. Svakoj domaćici je veoma bitno da kolač bude lep, mekan, lepo dekorisan… Svaka domaćica slavskom kolaču posveti puno vremena i svaka ideja je dobrodošla. Svaki ukras na kolaču ima svoje značenje.

Ukrase koje sam koristila za ovaj kolač sam napravila od: 100 gr gustina, 200 gr brašna, 1/2 kasičice soli i 2 dl vode.

Od svih pomenutih sastojaka umesiti glatko testo i dok kolač narasta, vi pravite ukrase.

Oklagijom razvijte koru i raznim modlicama vadite testo. Ja sam koristila modlicu u obliku srca, lista, čašice, različitih obima kruga, sekla točkićem za testo pravougaonike različitih dimenzija i napravila knjigu, pletenicu. Koristila sam i zatvarač od plastične flaše, pa onaj maleni krug rukom savila, da bi ličio na pupoljak.

Na slavskom kolaču napravite sve ono sto želite u kući: napredak, zdravlje, burence, grozd, knjigu, cveće i najvažniji ukras je poskurica sa slovima: IS, HS, NI, KA – „Isus Hristos pobeđuje“, koji se pravi utiskivanjem drvenog pečata na kolaču. Grančica bosiljka je obavezna na kolaču, a svi ostali ukrasi zavise od veštine domaćice.

Kad testo naraste, premazite ga žumancetom i poređajte ukrase po želji. Pospite žutim, svetlucavim sjajem za torte. Uživajte u svom remek delu.

Prijatno i sa srećom.

Suzana Mitić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.