Kako kuvati jaja a da ne puknu?

1 6

Kako kuvati jaja a da ne puknu?

Kako pravilno kuvati jaja, a da se, pri tome, i dobro oljušte? Mislim da odgovora na ovo pitanje ima mnogo, da bismo ih sve pomenuli.

Najčešće korišćeni saveti su (u koje se pojedinci zaklinju): posoliti vodu o kojoj se kuvaju jaja; dodati sodu bikarbonu u vodu o kojoj se kuvaju jaja; čak, pojedinci, tankom iglom buše vrh jajeta pre kuvanja…

U svakom slučaju, svako ko kupuje sveža jaja, suočio se sa problemom da se sveža jaja teško ljušte posle kuvanja. Mi vam predlažemo sledeći postupak:

  1. Jaja staviti u dublji lonac, i preliti ih vodom, tako da budu pokrivena vodom minimum 1 cm. Pustiti da voda provri i ostaviti da vri oko 2 minuta. Lonac skloniti sa izvora toplote, poklopiti, i ostaviti da stoji 12 minuta.
  2. Dok jaja stoje u poklopljenom loncu, u drugi lonac sipajte hladnu vodu, i dodajte led iz zamrzivača. To je ledena kupka za jaja. Jaja potopite u ledenu kupku na 5 minuta. Zatim, potopite jaja na 30 sekundi u još toplu vodu od kuvanja. Oljuštite i očistite od ostataka kore.

Probajte, mnogi kažu da ovaj postupak pomaže.

Kako kuvati jaja a da ne puknu? - Recepti i Kuvar online
Kako kuvati jaja a da ne puknu? – Recepti i Kuvar online

Kako god, čak i ako nemate idealno oljuštena kuvana jaja, ona su i dalje ukusna, i niko ih neće odbiti!

Ukoliko vi imate neki predlog, ili savet za idealno kuvana jaja, podelite ga sa nama.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

1 Komentar
  1. Javorka Filipović kaže

    Kad kuvate veću količinu jaja nikada ih ne kuvati direktno iz frižidera. Sad u vreme farbanja jaja najbolje je jaja izvaditi iz frižidera bar 2 sata pre kuvanja. Nakon toga ih staviti u široku i duboku šerpu debelog dna, ali tako da budu samo u jednom redu po dnu, naliti hladnom vodom, dodati 1 kašičicu soli i staviti na srednju temperaturu da se kuvaju. Nikako ne na najjaču! Kada voda provri kuvati ih 5 minuta, skloniti s ringle i ocediti od tople vode. Vaša jaja će biti spremna za farbanje, i ako ste sve ispoštovali nećete imati razbijenih jaja. Ali, najsigurnija su jaja od domaćih kokošaka koja imaju tvrdju ljusku, manje veličine i ovalnog oblika s glatkom površinom. Jaja s farme su uvek nesigurna kod ovakvog načina kuvanja, ali za svakodnevnu upotrebu ih možete slobodno koristiti. Ako ćete jaja odmah jesti, nakon kuvanja ih prelijte hladnom vodom, ostavite nekoliko minuta u njoj i nakon toga su spremna za konzumaciju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.