Kako možete napraviti domaći margarin? | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Domaći margarin - Recepti i Kuvar online

Domaći margarin od maslinovog ulja

Nema kraja raspravama šta je zdravije za konzumiranje: puter (maslac) ili margarin? Odmah se nameće i dodatno pitanje: a zašto ne biste napravili svoj domaći margarin?

U pravljenju domaćeg margarina nema nikakvog velikog čuda – proces (osim hlađenja ulja) traje maksimalno 5 minuta.

Prodaja margarina u većem delu sveta je preuzela primat od prodaje putera. Naravno, korišćeni su slogani: „zamena za puter“, ili „zdravije nego puter“. Ovo prevashodno zbog želje da se smanji konzumiranje „loših“ masti.

Kratka istorija margarina

Margarin ima vrlo zanimljivu istoriju. Verovatno je interesantnija, nego što možete da zamislite. Svoje poreklo može da zahvali caru Francuske Luj Napoleonu, koji je 1869. godine ponudio nagradu za onoga, ko bude u stanju da napravi zamenu za puter, a koja bi se koristila za prehranu vojske i radničke klase.

U Kanadi, margarin je bio zabranjen u periodu od 1886. do 1948. Njufaundlend je pronašao rešenje i tržišnu nišu u izradi i krijumčarenju margarina u ostatak Kanade.

Od početka dvadesetog veka u Sjedinjenim Američkim Državama, za margarin postoji regulativa da to mora biti supstanca, jasno drugačije boje od maslaca, i građani plaćaju porez uvek, kada kupuju margarin.

Više se može pročitati na http://en.vikipedia.org/viki/Margarine

Šta je, generalno, margarin?

Margarin je polučvrsta supstanca – zamena za puter, napravljena od biljnog ulja, koja se, na prvi pogled, čini zdravijom od putera. Generalno, industrijski proizveden margarin se pravi od hidrogenizovanih biljnih ulja.

Kako napraviti domaći margarin?

Priprema margarina ne zahteva posebnu opremu, osim jednog aparata, koji bi trebalo da postoji u većini kuhinja. To je blender. Ukoliko ga nemate, koristite mikser, ili ako nemate ni mikser, morate se osloniti na sopstvenu snagu.

Ovo je dobar, brz i jeftin recept za domaći margarin.

Recept za domaći margarin od maslinovog ulja:

 • 1/2 šolje obranog mleka u prahu
 • 1/3 šolje vode
 • 1/4 (1/3) šolje gustog jogurta ili kiselog mleka
 • 1,5 šolja hladnog ekstra devičanskog maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
 • 1 kašičica soli
 • prstohvat kurkume ili više prema ukusu

Napomene:

 • Kurkuma menja boju masi.
 • Ekstra devičansko maslinovo ulje ima zelenkastu nijansu, tako da će zelenkasta nijansa preovladati kod gotovog margarina.
 • Pratite kako se maslinovo ulje muti u blenderu i kako se sjedinjuje u masu. Možda neće biti potrebna sva količina od 1,5 šolje, da bi se dobila željena gustina margarina.

Postupak pripreme:

 • Sipajte mleko u prahu u blender. Dodajte gusti jogurt i mutite na maloj brzini. Dodajte vodu lagano, do željene gustine.
 • Povećajte brzinu i dodajte lagano ohlađeno maslinovo ulje. Mutite kratko do željene gustine. Ako je rezultat suviše redak, dodajte još malo mleka u prahu, da se masa zgusne.
 • Masa će, sigurno, biti nešto ređa od industrijskog margarina, jer će pravu gustinu pokazati tek kad se dobro ohladi u firžideru.

Prvobitno objavljeno: 04.05.2015.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!