Kako napraviti domaći kvasac za hleb - recept Rade Bogojev
Kako napraviti domaći kvasac za hleb - recept Rade Bogojev

Neodvojivi deo recepture i pripreme dobrog domaćeg hleba je i domaći kvasac za hleb. Ovaj put, svoj recept za domaći kvasac za hleb podelila je Rada Bogojev, koja je, zajedno sa Tomislavom Sretenovićem, Sretenovića vodenica i valjarica, na Festivalu testa, testenine i hleba TESTIVAL #2, osvojila značajno priznanje: Najbolji Testival proizvod, za svoj hleb sa sušenim paradajzom.

PROČITAJ: TESTIVAL #2: radionica Kako se pravi pita savijača? (VIDEO)

Kako napraviti domaći kvasac za hleb?

Hajde da napravite svoj prirodni kvasac!

Od pribora vam treba: digitalna vaga, manja tegla, raženo brasno i drvena kašičica.

Važno: svaki dan kada se hrani kvasac zidovi tegle se posle hranjenja obrisu ubrusom da se ne bi stvarale loše bakterije. Tako radimo do četvrtog dana.

Pa da krenemo sa pripremom:

  1. dan: U staklenu teglu sipajte 40 g mlake vode i 40 g raženog brašna. Dobro sve promešajte, obrišite zidove tegle i lagano naslonite samo poklopac na nju. U naredna 24h, jednom promešajte kvasac i ostavite ga do sledećeg hranjenja.
  2. dan: U smesu od juče, dodajemo 40 g vode. Izmešajte i dodajte 40 g brašna. Sve dobro izmešajte, obrišite zidove tegle i poklopite. U prolazu jednom promešajte smesu. Možete staviti gumicu na teglu, da pratite rast kvasca.
  3. dan: Dobro izmešajte kvasac, sad je već kiselog mirisa. Dodajte 40 g vode i 40 g brašna. Sve dobro promešajte i ostavite do sutra.
  4. dan: Danas kašikom izbadite pola smese i stavite u drugu teglu, dodajte mu 40 g belog brašna T 500 i 40 g vode. Onaj ostatak raženog kvasaca nahranite kao i ovih dana 40 g vode i 40 g brašna.
  5. dan: Danas i sutra nastavljamo sa dodavanjem brašna kao i ovih dana. Kvasac je sad već aktivan. Raženi polako postaje beli.

Na ovaj način hranite kvasac do desetog dana. Ako vam je tegla mala, deo možete staviti u palačinke ili baciti. Desetog dana ujutro nahranite kvasac. Uveče uzmite 40 g kvasca, 60 g brašna i 40 g vode. Sve promešajte i ostavite preko noći.

Od ove smese možete da umesite hleb. Matični kvasac možete da hranite svaki dan, možete da ga držite u frižideru. Kako je vama lakše.

Ako ga držite u frizideru, izvadite ga, ostavite 2 sata na sobnoj temperaturi i nahranite ovako: na 100 g kvasca ide 100 g brašna i 50 g vode. Ostavite ga da se udvostruči, pa uzmite deo za kvas. Ostatak vratite u frižider.

To je sve sto se tiče kvasca.

Rada Bogojev

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!