Kako napraviti hrono džem? – by Jadranka Blažić

Hrono džem od samo dva sastojka

Razmišljala sam, ako se od chia semenki napravi tako lep puding, bez kuvanja i ičega, zašto ne bih mogla da napravim hrono džem? Drago mi je da sam poslušala samu sebe i dobila divan slatkiš za palačinke, torte i kolače, a može i ovako da se jede, kao puding, jer nema sećera, uopšte.

Hrono džem - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Hrono džem – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

Ovo je bio samo eksperimentalni pokušaj, mada sam po logici zdravog razuma, znala da će biti savršenog i ukusa i oblika. Ovaj hrono džem je napravljen od samo dva sastojka: kupina i chia semenki.

Plod kupine se koristi u prehrani kao voće, a neizostavan je sastojak džemova, sokova, vina…

A chia semenke? Chia semenke sadrže veliku količinu zdravih omega-3 masnih kiselina i dijetetskih vlakana. Istraživači misle da omega-3 masne kiseline i vlakana mogu pomoći u smanjenju faktora rizika za bolesti srca.

Hrono džem, sastojci:

  • 350gr zrelih kupina
  • 30gr chia semenki

Hrono džem, priprema:

  • Pošto su kupine bile baš zrele, mogla sam samo da ih stavim, uz koju kap vode, da prokuvaju nekih 10-15 minuta. Ipak, stavila sam ih u blender da im razbijem semenke. Već posle miksanja mi je delovalo da bih mogla odmah da ubacim chia semenke. Da, mogla sam to da uradim bez problema, ali ne bih stigla danas da sve to potrošim, a moglo je već sutra da počne polako da plesnivi, samo tako izmiksano.
  • Stavila sam da vri – od vremena ključanja na slaboj vatri 15 minuta. Kada sam sklonila sa ringle, ostavila sam da se prohladi ispod 40C i tek onda pomešala chia semenke.
  • Narednih 1/2h sam još nekoliko puta promešala da se sluz sa semenki bolje sjedini i da smeša bude gušća.
  • Najiskrenije vam kažem da je fenomenalno. Šećera nisam dodavala uopšte, jer su kupine bile zrele i slatke i fenomenalno su mirisale.

Savet:

Na ovaj način možete da spremite bilo koje zrelo voće. Jer ako voće nije dovoljno zrelo, onda nema ni slast, a ni miris. Ovako pripremljen džem morate čuvati u frižideru.

Pročitajte još:

Zašto koristiti chia semenke?

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kako napraviti hrono džem? – by Jadranka Blažić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.