Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Kako napraviti posni slavski kolač

1

Posni slavski kolač, mekan i ukusan

Kako napraviti posni slavski kolač - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti posni slavski kolač – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Dugo mi je bio problem kako napraviti posni slavski kolač, tako da bude ukusan i mekan kao mrsni. Dodavala sam margarin, pržila šećer zbog boje, ali uvek bi kolač na dan slave bio tvrđi nego što bi trebalo.

Kombinacijom jednostavnih i svima dostupnih sastojaka, ipak sam dobila pravu teksturu koja moje goste, ali i sve one koji su ovako pravili slavski kolač, iznenadi i oduševi.

Posni slavski kolač, sastojci:

  • 1 kg brašna tip „400“ meko
  • 500 ml kisele (mineralne) vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 4 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 9 kašika ulja

Posni slavski kolač, ukrasi:

  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 100 ml vode
  • malo soli

Posni slavski kolač, priprema:

  • Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
  • Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.
  • Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte  napraviti pletenicu koju  stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu  staviti drugu loptu.
  • Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.
  • Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.
  • Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.
  • Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.

Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu i premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.

Napomena: Od ovog testa možete praviti razna slana peciva: kiflice, perece, podloge za pizzu i sl.

Ukratko o Autoru:

Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Zovem se Javorka Filipović i već 6 godina vodim kulinarski blog Kuhinjske čarolije. Volim da kuvam, mesim i isprobavam nove recepte naše i drugih kuhinja. Svoje recepte objavljujem na Vašem portalu, kao i na Coolinarici i u raznim časopisima u Srbiji. Svoje dugogodišnje iskustvo u spremanju kiselih testa rado delim sa svim zaljubljenicima ove vrste specijaliteta. Volim da osetim testo „pod rukom“ i najveće mi je zadovoljstvo kad vidim da rezultat rada budu ukusna i mekana peciva.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

1 Komentar
  1. Мелина kaže

    Одличан! Хвала Вам, драга Јаворка!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.