Posni slavski kolač, mekan i ukusan

Dugo mi je bio problem kako napraviti posni slavski kolač, tako da bude ukusan i mekan kao mrsni. Dodavala sam margarin, pržila šećer zbog boje, ali uvek bi kolač na dan slave bio tvrđi nego što bi trebalo.
Kombinacijom jednostavnih i svima dostupnih sastojaka, ipak sam dobila pravu teksturu koja moje goste, ali i sve one koji su ovako pravili slavski kolač, iznenadi i oduševi.
Posni slavski kolač, sastojci:
- 1 kg brašna tip „400“ meko
- 500 ml kisele (mineralne) vode
- 40 g svežeg kvasca
- 4 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 9 kašika ulja
Posni slavski kolač, ukrasi:
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 100 ml vode
- malo soli
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Posni slavski kolač, priprema:
- Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
- Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.
- Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte napraviti pletenicu koju stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu staviti drugu loptu.
- Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.
- Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.
- Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.
Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu i premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.
Napomena: Od ovog testa možete praviti razna slana peciva: kiflice, perece, podloge za pizzu i sl.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Ukratko o Autoru:

Zovem se Javorka Filipović i već 6 godina vodim kulinarski blog Kuhinjske čarolije. Volim da kuvam, mesim i isprobavam nove recepte naše i drugih kuhinja. Svoje recepte objavljujem na Vašem portalu, kao i na Coolinarici i u raznim časopisima u Srbiji. Svoje dugogodišnje iskustvo u spremanju kiselih testa rado delim sa svim zaljubljenicima ove vrste specijaliteta. Volim da osetim testo „pod rukom“ i najveće mi je zadovoljstvo kad vidim da rezultat rada budu ukusna i mekana peciva.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!