Miris cimeta, anisa, karanfilića, meda… Miris zime i božićnih praznika. Kako napraviti savršene medenjake? Medenjaci su zimski kolači – pravile su ih naše bake, pravimo ih i mi.
Mogu se praviti u raznim oblicima. Posebna pažnja posvećuje se dekoraciji.
Da bi se medenjaci mogli lepo dekorisati (fondanom ili rojal masom) potrebno je da budu glatki i da zadrže prvobitni oblik (ako ih sečete modlama).
Ukoliko želite da napravite savršeno glatke medenjake, koji se tokom pečenja neće deformisati, testo obavezno rashladite, a potom ga dobro premesite (bez obzira da li su u pitanju posni ili mrsni medenjaci).
Testo za medenjake ne bi trebalo da bude ni previše meko ni previše čvrsto. Ako je testo meko, postoji mogućnost da će medenjaci izgubiti oblik, pa ćete imati problem prilikom dekorisanja. Ako je prečvrsto, medenjaci neće biti najprijatniji za vaša nepca.
Testo razvijte tanko, oko 4 mm debljine.
Savetujem da ih pečete na nižoj temperaturi (150-160 stepeni).
A ukoliko ste ljubitelj običnih medenjaka, oblikovanih rukom, eksperimentišite sa ukusima.
Dodajte: čokoladu, kokos, bademe, lešnike, narandžu…
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!