Kako oljuštiti paradajz - Marijana Primc Anastasijević - Interfejs TV - Recepti i Kuvar online
Kako oljuštiti paradajz - Marijana Primc Anastasijević - Interfejs TV - Recepti i Kuvar online

Na pitanje kako oljuštiti paradajz, naći ćete možda i mnogo odgovora. Vi ćete se potom zapitati – a što da ga uopšte ljuštim?? E, pa mnogi recepti zahtevaju baš oljušteni paradajz. A, opet, mnogi kuvari smatraju da pravljenje bilo kojeg ćušpajza, sosa ili umaka sa paradajzom sa pokoricom je kao da pravite hleb bez korice.

Mi ćemo vam ovde ponuditi dva načina praćena slikovnicom.

Kako oljuštiti paradajz - Marijana Primc Anastasijević - Interfejs TV - Recepti i Kuvar online
Kako oljuštiti paradajz – Marijana Primc Anastasijević – Interfejs TV – Recepti i Kuvar online

Dakle, prvo treba proveriti tvrdoću paradajza. Ako je previše mekan, možete odmah pristupiti ljušćenju. Ako je tvrd, što je veoma uobičajeno za kupljeni paradajz u radnjama sve do avgusta, pokožica se teško uklanja, ljušti.

Kako oljuštiti paradajz – dva najjednostavnija načina su:

  1. Zasecite na vrhu (suprotna strana od one gde se vidi trag peteljke) duboko tek toliko da razrežete pokožicu. Ukrstite rez dužine oko 1-2 cm. Ali da ne biste morali da koristite metar, to vam je dužina prva dva zgloba kažiprsta (nokat ne uračunavajte u tu dužinu, jer to je varijabila). U vatrostalnu činiju, ili šerpu poređajte paradajze i prelijte ih vrućom, ali ne vrelom vodom. Nakon 10 minuta pokožica će biti spremna da mirno i bez otpora napusti svog domaćina.
  2. Početak je isti – zasecite vrh kao u postupku 1. Onda naređajete paradajze na stakleni tanjir u mikrotalasnoj peći. Uključite mikrotalasnu na podgrevanje. Otprilike, na jačini od 600 W oko 10 minuta. I pokožica silazi skoro sama od sebe.

I evo, dobili smo lepu gomilicu golišavog rajskog povrća, pa sad – mašti na volju. Ili još bolje, potražite ovde, na sajtu Recepti i Kuvar online, šta sve možete sa paradajzom da skuvate. Ukucajte u polje za pretragu reč PARADAJZ i odaberite recept po vašem ukusu.

Marijana Primc Anastasiejvić
U saradnji sa Interfejs TV i MakeIT

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!