Kako otkriti slatku lubenicu? - Pixabay
Kako otkriti slatku lubenicu? - Pixabay

Po boji “mesa” lako je prepoznati slatku lubenicu, ali kada se ova letna namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše.

Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i ovi trikovi:

1. POTRAŽITE ŽUĆKASTU MRLJU NA POVRŠINI LUBENICE

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su sazrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Kako otkriti slatku lubenicu? - Pixabay
Kako otkriti slatku lubenicu? – Pixabay

2. BIRAJTE PLOD BEZ OŠTEĆENJA

Površina lubenice trebala bi biti tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo truliti, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

3. TESTIRAJTE TEŽINU LUBENICE

Možda vam se teška lubenice ne da nositi kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!