Kako otkriti slatku lubenicu?

Po boji “mesa” lako je prepoznati slatku lubenicu, ali kada se ova letna namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše.

Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i ovi trikovi:

1. POTRAŽITE ŽUĆKASTU MRLJU NA POVRŠINI LUBENICE

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su sazrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Kako otkriti slatku lubenicu? - Pixabay
Kako otkriti slatku lubenicu? – Pixabay

2. BIRAJTE PLOD BEZ OŠTEĆENJA

Površina lubenice trebala bi biti tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo truliti, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

3. TESTIRAJTE TEŽINU LUBENICE

Možda vam se teška lubenice ne da nositi kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.