Kako pravilno prati voće i povrće?

0

Ako su pesticidi prisutni na površini voća i povrća, koje kupujeta, svakako možete ukloniti znatnu količinu tih površinskih nečistoća i pesticida kroz pažljivo pranje i lagano ribanje. Međutim, ne možete ukloniti sve, niti možete ukloniti pesticide, koji su ušli u unutrašnjost voća i povrća u periodu rasta i sazrevanja.

Iz godine u godinu, od proizvođača do proizvođača i od polja do polja, količina pesticida na različitom voću i povrću prilično varira. Međutim, neke ekološke organizacije, poput Radne grupe za životnu sredinu (Environmental Working Group – EWG) sa sedištem u Vašingtonu, svake godine testiraju velike uzorke voća i povrća, da bi odredili, koji uzorci nisu organski proizvedeni i koji najviše sadrže ostatke pesticida (i koliko različitih ostataka sadrže). Da biste videli više detalja o procesu koji EWG koristi u testiranju i merenju ostataka pesticida, možete da posetite njihov websajt adresi: http://www.ewg.org/.

Uzorci sa najgorim rezultatima svrstavaju se u grupu koju ponekad označavaju imenom “12 Zaprljanih Plus” (“Dirty Dozen Plus”).

Image courtesy of [by winnond] at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of [by winnond] at FreeDigitalPhotos.net

Oni su prikazani u opadajućem redosledu, po učestalosti ostataka pesticida (na prvom mestu je hrana koja sadrži ostatke pesticida najfrekventnijih osnova, a sledi hrana koja sadrži ostatke pesticida sa nešto manjom frekvencijom, i tako redom, kako je navedeno u sledećoj listi):

  • Jabuke
    • Jagode
    • Grožđe
    • Celer
    • Breskve
    • Spanać
    • Slatke paprike
    • Nektarine
    • Krastavac
    • Cherry paradajz
    • Grašak
    • Krompir

„Plus“ u „12 Zaprljanih Plus“ odražava vrstu proizvoda koji nisu ispunjavali kriterijume tradicionalne grupe “12 Zaprljanih” (Dirty Dozen) hrane. Iako možda nisu ispunili tradicionalne kriterijume da se nađu u TOP 12, EWG je utvrdio da još neki usevi mogu biti označeni sa „Plus“ -jer su često u njima nađeni ostaci insekticida, koji su toksični za ljudski nervni sistem.

Za listu 2014.g. , sa „Plus“ označeni su usevi:

• Zeleno povrće, kao što je zelena salata, spanać, kelj i blitva
• Ljute paprike

EWG proglašava i još jednu grupu kao “Čistih 15” (“Clean 15”) kod kojih je ustanovljeno da imaju najmanju količinu ostataka pesticida. To su:

• Avokado
• Slatki Kukuruz
• Ananas
• Kupus
• Sweet Peas – Frozen
• Crni luk
• Špargla
• Mango
• Papaja
• Kivi
• Plavi patlidžan
• Grejpfrut
• Dinja
• Karfiol
• Slatki krompir
Izvor: Environmental Working Group (2014).

Trudite se da uvek kupujete voće ili povrće, koji su bez vidljivih udaraca, plesni ili drugih znakova oštećenja. Ako kupujete u marketu, proverite da li su oni pravilno čuvani u frižideru. Kvarljivo voće i povrće čuvajte u frižideru (na oko 4 C stepena) dok ne budete spremni da ih koristite.

Operite ruke, u trajanju od oko 20 sekundi sa sapunom i toplom vodom pre i posle rukovanja sa svežim voćem i povrćem.

Koristite oštar nož za sečenje i odsecite sva oštećena na voću ili povrću.

Operite svu količinu voća i povrće, pre nego što ga oljuštite. Na taj način, pesticidi i ostali zagađivaći neće biti prebačeni preko noža, na voće ili povrće.

Držite voće ili povrće pod hladnom tekućom vodom iz česme, pažljivo trljajući i lagano ribajući, sve dok ga dobro ne operete.

Za dinje, bundeve i lubenice, koristite čistu četku, prilikom pranja, da biste detaljno oprali površinu.

Kada perete voće ili povrće sa neravnom korom, kao što su karfiol i brokoli, potopite ih na 1 do 2 minuta u hladnoj vodi da bi se uklonile sve nečistoće iz najskrivenijih delova.

Koristite čistu krpu ili papirni ubrus da osušite voće ili povrće, pre upotrebe.

Zelenu salatu i lisnato povrće, kao što je spanać, zelje ili blitva, prvo odbacite sve svelo i istrulelo lišće. Prvo razdvojite sve listove i potopite ih u čistu posudu, ili sudoperu, u hladnu vodu, na nekoliko minuta. Zatim ispirajte hladnom tečnom vodom, dok sve nečistoće nestanu. Osušite u mehaničkoj sušilici za salatu i lisnato povrće.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.