Kako se kiselio kupus pre 100 godina u centralnoj Srbiji
Kako se kiselio kupus pre 100 godina u centralnoj Srbiji

Da li je vaš recept za kišeljenje kupusa najbolji? Verovatno jeste! Ko nema kiselog kupusa u kući, nije nikakav domaćin, kažu stare knjige. Kako se kiselio kupus pre 100 godina?

Kupus se meće u kacu obično o Mitrovu Danu. Pre retko, a može i posle. Prethodno se kaca lepo opere, a glavice se očiste od spoljašnjeg izgorelog lišća, pa se takođe operu. Glavice se slažu obrćući koren gore. Koren mora da je odsečen, ali ne baš do glavice. Kad se kaca tako napuni kupusom, onda se dobro posoli (na 100 kgr vode meću kilo soli), pa se zatim “nasipuje”. Voda kojom se kupus nasipa, mora da je čista i sveža. Kad se tako naspe, onda se pritisne teškim kamenom i pokrije.

Ako bi ko želeo da mu se kupus što pre ukiseli, iseca ga sekirom na sitne parčiće, pa ih metne u čabar, posoli i popari vrelom vodom i namesti da stoji gdegod blizu vatre. Ovakav se kupus jede kuhan ili nekuhan, ako raso, i onda se zove secavac.

Domaćin koji zimi nema rasola u kaci, a leti luka u leji, nije nikakav domaćin, veli naš narod.

Izvor: Stanoje M. Mijatović, Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i u Temniću, uredio dr Jovan Erdeljanović, izdato u Beogradu, 1908. godine. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!