Uštipci kao tema za postavljanje novih origalnih recepata, a nagrada Gastronomad knjiga, sa potpisom Lepog Brke
Ne treba biti previše veliki profesionalac i uključen u kulinarska dešavanja, pa imati nekog znanja o uštipcima i kako se prave uštipci. Ili, bolje rečeno: ko još ne zna šta su uštipci?
Naizgled jednostavna tema, ali, za svakoga, iole maštovitog, upravo ovakve teme otvaraju neka nova vrata i dimenzije razmišljanja. Remek dela tako uvek i nastaju, naizgled jednostavna, ali, kao potpuno drugačija, specifična i jedinstvena. Verovatno je to bila i ideja Gastronomada, Lepog Brke, kad je postavio za temu uštipke.
Šta su to tipični uštipci? Jelo od testa, koje podseća na krofne, a po sastavu sličnije hlebu (tako piše na Wikipedia). Mogu da budu slatki ili slani i jako su popularni u celom regionu bivše Jugoslavije. Osim toga, razlikuju se i pripremaju u raznim oblicima.
Za ovaj put, pripremili smo vam jedan recept Kristine Gašpar (blog Domaćica za vas): Žuti uštipci recept, kao ideju i predlog kakvi bi recepti mogli da zainteresuju i privuku pažnju našem žiriju, da baš vama dodeli nagradu. Recept Kristine Gašpar: Žuti uštipci, ne učestvuje u ocenjivanju, jer je Kristina jedan od članova žirija. Naravno, kompoziciju prezentacije i fotografije potpisuje Kristina Gašpar.
Žuti uštipci recept, sastojci i način pripreme
Sastojci:
- 300 g običnog brašna
- 200 g izmrvljenog (tvrđeg) sira sa smanjenim masnoćama
- 100 g sitno rendane šargarepe
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1 kašičica praška za pecivo
- 230 ml jogurta
- ulje za prženje
Priprema:
- Sjediniti sve sastojke, pa dodati jogurt i umesiti testo.
- Uštipke oblikovati rukama i zaseći na sredini.
- Pržiti ih na malo vrelog ulja po pet minuta sa jedne i druge strane, na srednjoj temperaturi.
- Ređati ih na kuhinjski ubrus.
- Služiti uz jogurt, kiselo mleko salatu ili nešto drugo po želji.
- Količina je dovoljna za 16 uštipaka.
Verujemo da bi svaki recept, tj. prezentacija recepta, trebalo da izgleda na ovaj, ili sličan način. Kao što reče Bojan Božić, diplomirani modni kreator: kreaciji hrane „pristupam sa istim entuzijazmom i predanošću, koja donosi istu satisfakciju po zavrsetku kreiranja”… Pročitajte ceo intervju sa Bojanom Božićem, diplomiranim modnim kreatorom >>>
Ne zaboravite: ”Moraš verovati da nešto možeš da uradiš pre nego što to i pokušaš.” (Majkl Džordan)
Koji su uštipci vama omiljeni?
Galerija slika:
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!