Kako se pravi minestrone supa. Recept, sastojci i kako spremiti minestrone supu

0

Minestrone supa ili „velika supa“ u prevodu sa italijanskog

Minestrone supa je, uobičajena stavka na menijima mnogih restorana na svetu. Koliko je uobičajena za Italiju i mediteransku kuhinju, toliko je i teško doći do „originalnog“ recepta. „Pravilo je – da pravila nema“.

Putujući po srednjoj i severnoj Italiji, više desetina puta, i razgovarajući sa mnogim poznatim i nepoznatim ljudima, kako iz kulinarske profesije, tako i sa ljudima koji nisu kulinarski profesionalci, došli smo do jednostavnog zaključka – ne postoji „originalni“ i „standardni“ recept za minestrone supu. Generalno, recept varira od supe jako guste i bogate povrćem, do bistre i sa povrćem u tragovima… Može biti sa dodatkom mesa, ili potpuno bez mesa, posna i vegetarijanska.

Mi preferiramo varijantu recepta za minestrone supu, u kojoj ukusom dominira mediteranski celer (po našem mišljenju, jedini neizostavni sastojak). Moramo priznati da smo za osnovu ovog recepta koristili jedan od recepata Jamie Olivera, ali, u zavisnosti od stanja i vrsta povrća, koje imamo na raspolaganju, spremanje i pripremljena minestrone supa, uvek imaju svoje iznenađenje i čar nepredvidivosti.

Kako o ukusima ne vredi raspravljati, ovaj put vam predlažemo našu varijantu recepta, uz detaljan opis kako se pravi minestrone supa.

Ovaj recept možete pripremati sa ili bez testenine, ostaviti povrće u komadima ili izmiksirati ručnim blenderom, kako god želite. Možete pripremati uz dodavanje pilećeg ili junećeg bujona, ili bez, zadržavajući posni i vegeterijanski recept.

Ukoliko se odlučite da pripremite minestrone supu, koja nije posni recept, nemojte zaboraviti da, na kraju, začinite narendanim parmezanom. Za većinu ljubitelja ove supe, to ne neizostavno! A u Italiji, u veći restorana, i uobičajeno, da uz minestrone supu, dobijete činijicu sa narendanim parmezan sirom.

Ovaj recept za minestrone supu je više puta isproban.

Sastojci:

  • maslinovo ulje, 100 gr
  • beli luk, 3 čena
  • crveni luk, 1 glavica
  • šargarepa, 2 komada
  • mediteranski celer, 2 grane
  • tikvica, 1 komad, srednje veličine
  • praziluk, 1 komad, manji
  • paradajz pelat, 1 limenka
  • crveni pasulj, 1/2 limenke
  • kelj, 2 manja lista
  • morska so
  • biber
  • bujon, pileći ili juneći, 1,5 litar (opciono)
  • testenina, 50 gr (opciono)
  • parmezan, 5 kašika, opciono
  • origano začin
  • bosiljak začin

Priprema:

  • Svo povrće dobro operite i iseckajte na kockice srednje veličine. Beli luk i crveni luk, možete iseći na sitnije kockice.
  • Uzmite veći lonac (oko 5l) i sipajte maslinovo ulje. Zagrejte. Dodajte sveže povrće i ostavite da se dinsta oko 10 minuta. Dodajte oko 1,5 l vode (opciono možete dodati pileći ili juneći bujon). Pustite da provri i kuvajte oko 15 minuta.
  • Usitnite paradajz pelat i dodajte u čorbu. Dodajte i crveni pasulj iz konzerve. Kuvajte još 10 minuta. Proverite da li je tvrđe povrće kuvano.
  • Po potrebi, dodajte još vode.
  • Listove kelja isecite na sitne trake. Dodajte kelj i smanjite temperaturu. Opciono dodajte testeninu. Ostavite na vatri još 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.
  • Služiti toplo. Opciono dodajte parmezan. Ukrasite listovima svežeg posiljka. Po ukusu, prilikom serviranja, dodajte malo maslinovog ulja.
  • Uživajte!

Ako minestrone supu konzumirate kao glavni obrok, najbolje je da prepečete hleb i premažete ga isečenim belim lukom, kao što je italijanski običaj.

Da li je i vama minestrone supa omiljena? Koja je supa vama omiljena?

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.