Minestrone supa ili „velika supa“ u prevodu sa italijanskog
Minestrone supa je, uobičajena stavka na menijima mnogih restorana na svetu. Koliko je uobičajena za Italiju i mediteransku kuhinju, toliko je i teško doći do „originalnog“ recepta. „Pravilo je – da pravila nema“.
Putujući po srednjoj i severnoj Italiji, više desetina puta, i razgovarajući sa mnogim poznatim i nepoznatim ljudima, kako iz kulinarske profesije, tako i sa ljudima koji nisu kulinarski profesionalci, došli smo do jednostavnog zaključka – ne postoji „originalni“ i „standardni“ recept za minestrone supu. Generalno, recept varira od supe jako guste i bogate povrćem, do bistre i sa povrćem u tragovima… Može biti sa dodatkom mesa, ili potpuno bez mesa, posna i vegetarijanska.
Mi preferiramo varijantu recepta za minestrone supu, u kojoj ukusom dominira mediteranski celer (po našem mišljenju, jedini neizostavni sastojak). Moramo priznati da smo za osnovu ovog recepta koristili jedan od recepata Jamie Olivera, ali, u zavisnosti od stanja i vrsta povrća, koje imamo na raspolaganju, spremanje i pripremljena minestrone supa, uvek imaju svoje iznenađenje i čar nepredvidivosti.
Kako o ukusima ne vredi raspravljati, ovaj put vam predlažemo našu varijantu recepta, uz detaljan opis kako se pravi minestrone supa.
Ovaj recept možete pripremati sa ili bez testenine, ostaviti povrće u komadima ili izmiksirati ručnim blenderom, kako god želite. Možete pripremati uz dodavanje pilećeg ili junećeg bujona, ili bez, zadržavajući posni i vegeterijanski recept.
Ukoliko se odlučite da pripremite minestrone supu, koja nije posni recept, nemojte zaboraviti da, na kraju, začinite narendanim parmezanom. Za većinu ljubitelja ove supe, to ne neizostavno! A u Italiji, u veći restorana, i uobičajeno, da uz minestrone supu, dobijete činijicu sa narendanim parmezan sirom.
Ovaj recept za minestrone supu je više puta isproban.
Sastojci:
- maslinovo ulje, 100 gr
- beli luk, 3 čena
- crveni luk, 1 glavica
- šargarepa, 2 komada
- mediteranski celer, 2 grane
- tikvica, 1 komad, srednje veličine
- praziluk, 1 komad, manji
- paradajz pelat, 1 limenka
- crveni pasulj, 1/2 limenke
- kelj, 2 manja lista
- morska so
- biber
- bujon, pileći ili juneći, 1,5 litar (opciono)
- testenina, 50 gr (opciono)
- parmezan, 5 kašika, opciono
- origano začin
- bosiljak začin
Priprema:
- Svo povrće dobro operite i iseckajte na kockice srednje veličine. Beli luk i crveni luk, možete iseći na sitnije kockice.
- Uzmite veći lonac (oko 5l) i sipajte maslinovo ulje. Zagrejte. Dodajte sveže povrće i ostavite da se dinsta oko 10 minuta. Dodajte oko 1,5 l vode (opciono možete dodati pileći ili juneći bujon). Pustite da provri i kuvajte oko 15 minuta.
- Usitnite paradajz pelat i dodajte u čorbu. Dodajte i crveni pasulj iz konzerve. Kuvajte još 10 minuta. Proverite da li je tvrđe povrće kuvano.
- Po potrebi, dodajte još vode.
- Listove kelja isecite na sitne trake. Dodajte kelj i smanjite temperaturu. Opciono dodajte testeninu. Ostavite na vatri još 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Služiti toplo. Opciono dodajte parmezan. Ukrasite listovima svežeg posiljka. Po ukusu, prilikom serviranja, dodajte malo maslinovog ulja.
- Uživajte!
Ako minestrone supu konzumirate kao glavni obrok, najbolje je da prepečete hleb i premažete ga isečenim belim lukom, kao što je italijanski običaj.
Da li je i vama minestrone supa omiljena? Koja je supa vama omiljena?