Kako se pravi orahovača? (RECEPT) - Pixabay
Kako se pravi orahovača? (RECEPT) - Pixabay

Mladi orasi uskoro pristižu, što znači da je vreme za orahovaču. Pored štitne žlezde ona leči još neke bolesti, a izuzetno se lako pravi. Kako se pravi orahovača?

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on delotvorniji od mnogih lekova. Orasi leče najrazličitija obolenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Kako se pravi orahovača? (RECEPT) - Pixabay
Kako se pravi orahovača? (RECEPT) – Pixabay

Druga polovina maja je određena za branje mladih, zelenih oraha i za pravljenje likera od oraha ili orahovače.

PROČITAJ: NAJUKUSNIJI ČOKOLADNI KOLAČ ZA 10 MINUTA!

Kako se pravi orahovača, recept:

Potrebno vam je: 40 mladih oraha, 1kg meda, 1l rakije.

Priprema:

  • Stavite rukavice i mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1 kg meda i 1 l rakije. Zatvorite staklenim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana.
  • Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.

Primena: Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera.

Orahovača je izuzetno bogata jodom pa je stoga preki lek za bolesti štitne žlezde. Pre posluživanja, orahovaču blago promućkajte, kako bi se podigao lekoviti talog.

Kao aperitiv, orahovaču služite sa ledom i kriškom limuna.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!