Kako se pravila kajgana pre više od 100 godina?
Kako se pravila kajgana pre više od 100 godina?

Pre više od 100 godina jaja su se u centralnoj Srbiji pripremala na razne načine. Kajgana je jedan od njih.

Prema zapisima iz tog kraja, jaja su se jela pečena, barena ili pržena.

Pečena jaja su pripremana u pepelu, a na njih su prvo nanosili sloj pljuvačke (da ne bi pukla), pa bi ih onda stavljali u vruć pepeo, dok se ne prepeku.

Barena jaja su se priprepala u bakračetu ili loncu, i jela su se tvrdo kuvana. Rovita jaja gotovo da niko nije pripremao.

Kajgana je pripremana u tiganju, ili plitkoj šerpi, u koju bi prvo stavljali isečeni crni luk i jednu kašiku masti. Dok bi se luk pržio u drvenoj posudi bi mutili nekoliko jaja sa projinim brašnom. Nakon toga masu jaja i brašna bi sipali u tiganj ili šerpu, da se dobro isprži. Mast se koristila za prženje tokom zime, a leti bi se, umesto masti, obično koristio kajmak ili pavlaka. Takođe, u sezoni bi koristili mladi crni luk (zeleno lišće) ili vlašac. Zapisano je da su u pojedinim domaćinstvima u kajganu dodavali čvarke. Vrlo retko su jaja pripremana za kajganu bez dodavanja brašna, jer se verovalo da brašno povećava “sitost”.

Referenca: Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, uredio dr Jovan Erdeljanović, Srpska kraljevska akademija, Srpski etnografski zbornik, 1908.g.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!