Kako se pravila kajgana pre više od 100 godina?

Pre više od 100 godina jaja su se u centralnoj Srbiji pripremala na razne načine. Kajgana je jedan od njih.

Prema zapisima iz tog kraja, jaja su se jela pečena, barena ili pržena.

Pečena jaja su pripremana u pepelu, a na njih su prvo nanosili sloj pljuvačke (da ne bi pukla), pa bi ih onda stavljali u vruć pepeo, dok se ne prepeku.

Barena jaja su se priprepala u bakračetu ili loncu, i jela su se tvrdo kuvana. Rovita jaja gotovo da niko nije pripremao.

Kajgana je pripremana u tiganju, ili plitkoj šerpi, u koju bi prvo stavljali isečeni crni luk i jednu kašiku masti. Dok bi se luk pržio u drvenoj posudi bi mutili nekoliko jaja sa projinim brašnom. Nakon toga masu jaja i brašna bi sipali u tiganj ili šerpu, da se dobro isprži. Mast se koristila za prženje tokom zime, a leti bi se, umesto masti, obično koristio kajmak ili pavlaka. Takođe, u sezoni bi koristili mladi crni luk (zeleno lišće) ili vlašac. Zapisano je da su u pojedinim domaćinstvima u kajganu dodavali čvarke. Vrlo retko su jaja pripremana za kajganu bez dodavanja brašna, jer se verovalo da brašno povećava „sitost“.

Referenca: Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, uredio dr Jovan Erdeljanović, Srpska kraljevska akademija, Srpski etnografski zbornik, 1908.g.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kako se pravila kajgana pre više od 100 godina?

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.