Pečeni krompir sa parmezanom - Recepti i Kuvar online
Pečeni krompir sa parmezanom - Recepti i Kuvar online

Kako se sprema pečeni krompir sa parmezanom?

Kako se sprema pečeni krompir sa parmezanom? Mnogo zdravija verzija od prženog.

Kroz istoriju, krompir se, prvobitno, u Evropi uglavnom koristio kao hrana za stoku. U Francuskoj je čak bilo zabranjeno da se uzgaja jer se verovalo da izaziva leprozu. Zaslugom francuskom agronoma Antoana Augustina Parmentjea, upotreba krompira za ishranu ljudi se proširila širom Evrope. On je proširio glasine da je krompir hrana rezervisana samo za bogate i naredio vojnicima da se prave da čuvaju vrtove zasejane krompirom.

Oko dve trećine roda krompira se koristi u ishrani, ali krtola se koristi i u druge svrhe. Skrob iz njega se koristi za ukrućivanje tkanina i tapeta (štirak), kao dodatak bojama da bi se zgusnule, a upotrebljava se i pri štampanju na pamuku i lanu. Može da se koristi i za dobijanje važnih kiselina: limunske i fumarne, ali i etanola, koji služi kao gorivo i za dobijanje bioplastike.

Krompir je i lekovita biljka. Njegove kriške sprečavaju izbijanje plika usled opekotina, a žvakanje sirovog otklanja mučninu u trudnoći. Kriške ili skrob iz njega mogu otkloniti mrlje od spanaća ili masti, a takođe se u vodi u kojoj se kuvao lako čisti srebrnina. Sa odeće otklanja i tragove od znoja, a može se koristiti i kao dezodorans.

Sastojci:

 • krompir, 5 većih komada
 • maslinovo ulje, 1/4 šolje
 • so
 • biber
 • parmezan, rendan, 1/2 šolje

Priprema:

 • Rernu zagrejati na 200 C.
 • Krompir dobro operite i oljuštite. Isecite uzdužno na veće komade (otprilike 8-10 komada). U lonac nalijte hladne vode i dodajte 1 kašiku soli. Dodajte krompir. Kuvajte ga da blago vri, dok ne bude 3/4 kuvan.
 • Izvadite krompir i ostavite da se dobro ocedi. Stavite krompir u sud za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera. Dobro promešati da se krompir podmaže maslinovim uljem i začinima.
 • Sud za pečenje stavite u rernu i pecite dok krompir ne postane svetlo braon.
 • Kada krompir postane svetlo braon, pospite ga parmezanom. Pecite još 6-7 minuta dok krompir ne postane hrskav i dok se parmezan ne istopi i karamelizuje.
 • Kad je krompir gotov izvadite ga iz rerne i ostavite 2 minuta da se ohladi. Služite toplo.
Da li je i vama pečeni krompir omiljeno jelo? Na koji način vi spremate krompir?

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!